Здравният министър на Боливия с обвинения в корупция за сделка с обдишващи апарати 

0
66

Здравният министър на Боливия беше арестуван с обвинения в корупция, свързани с покупката на надценени обдишващи апарати за борба с COVID-19, малко преди да бъде уволнен от служебния президент на страната Жанин Анес, предаде “Al Jazeera”. 

Марсело Навас е бил задържан от полицията в Ла Пас, съобщи полковник Иван Рохас в сряда ден, след като президентът Анес нареди разследване на спорната държавна поръчка. Двама други служителя на здравното министерство също са били задържани.  

Анес се изправя пред най-големия корупционен скандал от шестте месеца, през които заема поста на държавен глава, като вече бе подложена на остра критика за мерките на правителството за овладяване на кризата от новия коронавирус. 

Боливия е закупила от испанска компания общо 179 обдишващи апарата, всеки на стойност от 27 683 щатски долара, като е заплатила за сделката 5 милиона щатски долара със средства от Международната американска банка за развитие. Впоследствие става ясно, че производителят е предлагал оборудването на половин цена в размер между 10 312 и 11 941 щатски долара. 

Друга испанска компания е участвала в сделката като посредник. 

Анес обяви в Туитър, че Боливия вече е заплатила 2 милиона щатски долара за покупката на апаратите, като “няма да плати и цент повече”Тя добави още, че ще се бори за възстановяването на средствата на гражданите на Боливия. 

Корупционният скандал се развихри, след като през изминалата седмица лекари от интензивните отделения в страната се оплакаха, че оборудването не е пригодно за ползване в местните болници. 

Анес взе решението “да отстрани здравния министър”, за да “ограничи всякакви рискове от вмешателство в разследването”, обяви ръководителката на обществените комуникациите на правителството Изабел Фенандес. 

Към момента в Боливия има регистрирани 4 500 заразени с COVID-19 и 190 смъртни случая

На 17 март правителството затвори сухоземните граници със съседните южноамерикански страни и премина към общонационална карантина. 

Социал-консервативната Анес встъпи в длъжност на 12 ноември ден, след като левиският президент Ево Моралес подаде оставка след вълна от протести, преминали в насилие. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments