Заустват на дълбоко Шокъровия канал във Варна, за да не замърсява морето

0
537
Море
Море. Снимка: Искра.бг

Днес министърът на околната среда и водите Петър Димитров участва в пробонабиране на морски води в района на Шокъровия канал, извършено от Регионалната лаборатория-Варна към ИАОС. Това се случи в рамките на двудневна проверка за качеството на морските води в началото на летния сезон. Министърът беше придружен от Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), както и от директорите на РИОСВ и РЗИ във Варна.

Първоначалните замервания в района на Шокъровия канал показаха отклонения от стандартите за качество на крайбрежните морски води. След като резултатите бъдат анализирани, ще се установи дали има нови незаконни зауствания, които водят до замърсяване на канала, и ще бъдат дадени предписания на Община Варна за прекратяване на замърсяването.

За намиране на дългосрочно решение, министър Петър Димитров разгледа проекта за дълбоководно заустване на водите от Шокъровия канал и възможността замърсените води да се отвеждат в централната канализация.

Продължават проверките за незаконни зауствания на отпадъчни води по Черноморското крайбрежие, включително по Шокъровия канал и плажната ивица в района. Резултатите от изследванията се очакват до няколко дни и ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на БДЧР.

Проверката за качество на крайбрежните морски води започна вчера и продължава днес. Тя се извършва съвместно с представители на министерствата на туризма и на здравеопазването, като са предвидени проби от общо 20 пункта.

Съвети за сезонна работа: Как да избегнете най-често срещаните капани

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments