Затвориха детска кухня в Русе заради случаи на салмонела

0
755
Ясла
Снимка: Скрийншот от Google Maps

Временно е прекратена дейността на Детска млечна кухня, свързана със случаи на хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в Русе, съобщиха от ОДБХ-Русе.

Контролният орган е издал предписание за спиране реализацията на храните от обекта, който вече е запечатан до изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване. От днес е спряно изхранването на детското заведение, след положителните за Салмонела група Б резултати от изследванията на децата.

Вчера от РЗИ – Русе са подали информация към ОДБХ-Русе за случай с потвърдено за Салмонела гупа Б на дете, посещавало Детска ясла № 9 в гр. Русе. Установено е, че на 17 юни дете се е разболяло. То е било хоспитализирано на 19 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе. Изследванията му, които са излезли на 25 юни, били с положителен резултат за Салмонела група Б.

Веднага след получаване на известието – на 27 юни РЗИ – Русе е извършило проверка на Детска ясла № 9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от Детска млечна кухня.

След извършената проверка инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе не са констатирали несъответствие, свързано с безопасността на храните. В обекта е установено, че се спазва добра хигиена, наличните храни се съхраняват съгласно условията, посочени от производителите, обслужващият персонал е с редовно заверени лични здравни книжки. Редовно са водени записи по системата за управление безопасността на храните. Проверени са препаратите за почистване и дезинфекция, които са правилно съхранени и в срок на годност.

На 28 юни ОДБХ-Русе е уведомена за друго дете, заболяло на 24 юни и хоспитализирано на 26 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе, със съмнение за Салмонелоза, за което има вече потвърждение за положителен резултат.

Днес в 10.00 ч. ОДБХ- Русе е уведомено от РЗИ-Русе за потвърдени нови 4 положителни проби за Салмонела гупа Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при съмнение за Салмонела, на деца и персонал, посещаващи Детска ясла № 9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена вече клиника, а две са само носители – нямат изявена клиника на заболяването.

По повод случая от ОДБХ-Русе са предприели необходимите действия по компетенции. Създаден е Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е изследване за установяване броя на заболелите, хоспитализирани и контактни лица в Детска млечна кухня и Детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби готова храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала и транспортирането им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна.

Насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б, е целият персонал на Детска Млечна Кухня.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments