Защо в аптеките ни карат да си казваме ЕГН-то при закупуване на лекарства с рецепта?

0
188
Аптека
Аптека. Снимка: Архив

Редно ли е в аптеките да си казваме пред всички ЕГН-то при закупуване на лекарства с рецепта. Този важен въпрос става все по-актуален, след като антибиотиците и медикаментите за диабетици вече се отпускат само с електронна рецепта. Пациенти се оплакаха пред „БНТ“ от новите правила. 

Този факт поражда важният въпрос дали има опасност от публично изтичане на лични данни и респективно – злоупотреба с тях?

Не за първи път Пролетка например трябва да каже своето ЕГН в аптеката, за да си купи лекарства. Тя не крие, че това я притеснява. Заради проблем със зрението обаче не може да го напише на листче и да го подаде на фармацевта. Казва се, че може и личната карта да си дава, но не е мислила по този въпрос. 

Иначе за нея електронните рецепти са улеснение. Същата е позицията и на фармацевтите. Николай Костов от браншовата асоциация споделя, че вече ги няма проблемите от началото на промените. Според него обаче разликата в продажбите на антибиотици не е много голяма. 

Самите фармацевти оставят изборът как да кажат своето ЕГН на своите пациенти

От Комисията за защита на личните данни са категорични, че трябва да има нарочни обучения в аптеките за боравенето с лични данни. Комисията обаче няма как да извършва масови проверки в аптеките дали спазват правилата за защита на личните данни.

Три сигнала да внимаваме, когато пазаруваме онлайн

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments