Три сигнала да внимаваме, когато пазаруваме онлайн

0
69
Компютър
Компютър. Снимка: Pixabay

Електронният магазин е на словенски, чешки или румънски език, адресът, който е даден за контакти, е в Италия, но стоката пристига от Азия, без уточнен подател… Седмица-две по-късно линкът на уебсайта вече не се отваря.

Такъв е профилът на много оплаквания, които получаваме по телефон или по имейл в последно време в Европейски потребителски център България. Жалват ни се предимно дами, които са от различни краища на страната и на различна възраст. Това, което ги обединява е, че са видели рекламата на даден сайт в социалните мрежи, направили са поръчка на атрактивни дрехи, но след това получават различни по брой и вид продукти – най-често блузи, с изключително ниско качество. Или както ни обясни една от тях „приличат на трета употреба“. По тази причина решихме да обърнем още веднъж внимание на знаците, които може да подскажат, че сайтът за онлайн продажби не е достатъчно коректен и е по-добре да се въздържаме от поръчки.

Задължиха ме да поръчам 4 артикула

Чрез реклама от социална мрежа потребителка попада на нов онлайн магазин. Харесва си рокля за специален повод на изключително изгодна цена. При други онлайн продавачи подобни продукти струват поне 2 или 3 пъти повече. За да поръча каквото и да е от сайта обаче, потребителката трябва да купи общо поне 4 продукта.

Коментарът на ЕПЦ: Възможно е да има отстъпка при поръчване на повече артикули или комбинация от 2 или повече стоки, но това не бива да се превръща в изрично задължение да се пазарува от даден сайт. В случай че изискването е безпрекословно, то помислете добре дали имате нужда точно от тези продукти, преди да го изпълните.

Получих спам в червено!

Друга потребителка получава потвърждението за поръчката в спам папката на своя имейл с изрична индикация за опасност, маркирана в червено. Въпреки това, тя отива до офиса на куриера и си взима поръчката.

Коментарът на ЕПЦ: Обикновено нашите пощи идентифицират достатъчно добре опасностите и ни дават сигнал за това – най-често, пращайки подателя в папка СПАМ на имейла. В такива случаи много често става дума за фишинг имейли/линкове или други опити на злонамерени податели да ни навредят.

Друг знак, че може да има нещо нередно при една подобна продажба, може да се открие и във факта, че търговецът ни изпраща информация за движението/проследяването на стоката от различни имейл адреси, които нямат нищо общо с домейна на сайта, от където сме пазарували.

Затова – бройте до 10 поне още веднъж преди да отворите подобни електронни писма – освен да загубите пари заради некачествените дрехи, например, рискувате още и да заразите компютъра или телефона си и съответно да унищожите целия архив, който имате на това устройство.

Без телефон и имейл адрес

В сайта е описана много подробно процедурата, според която можех да върне якето, което си поръчах, но в действителност никъде нямаше възможност да попълня формуляр, за да информирам продавача, липсва телефон, не може да се намери и никакъв имейл адрес. Това споделя друга потребителка.

Коментарът на ЕПЦ: Всички търговци в Европейския съюз са задължени да предоставят контакти като имейл поща, телефон и физически адрес на уебсайта си, за да може потребителят лесно да се свърже с тях. Необходимо е да има и данни за компанията, както и къде е регистрирана. Когато става дума за продавач в трета държава, това не е задължително, но пък и правата на клиентите може да се окаже, че не са така добре защитени, както е в рамките на ЕС.

Нашият съвет е преди да направите поръчка от нов и непознат сайт, непременно да проверите продавача и как може да се свържете с него при евентуални въпроси или проблеми. Много често некоректни лица, които продават стоки онлайн, остават празно място там, където трябва да има информация за фирмата и нейните контакти. В други случаи текстът, който обяснява къде е регистриран търговецът, е на език, съвсем различен от този, на който е останалата част от информацията за продуктите на сайта. Понякога е сложена картинка с името на фирма, вместо то да бъде изписано като част от целия текст, и така по-трудно се улавя като грешка или измама от търсачките в мрежата.

След граждански сигнали: Oбезопасиха свърталище на бездомници и наркомани в Перник

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments