Защо е важно да дишаме през носа в студеното време навън?

0
447
Млада жена, зима
Илюстративна снимка

Дишането през носа в студеното време навън има редица предимства пред дишането през устата. Около това мнение се обединяват специалисти в различни области, които обобщават ползите и вредите от двата начина на поемане на въздух, както и конкретните последствия за физическото и психическото здраве на хората. 

Пулмолог:

“Дишането през носа през зимата е особено важно за предпазване от респираторни инфекции. Носната кухина предварително загрява и овлажнява въздуха, което е критично при студено време. Също така, носните косъмчета филтрират частиците от въздуха, което намалява риска от възпаления и инфекции.”

Отоларинголог:

“Дишането през устата през зимата може да доведе до редица здравословни проблеми. Така въздухът влиза директно в дихателните пътища без да бъде предварително загрят и овлажнен, което увеличава риска от гърлени раздразнения и респираторни инфекции. Освен това, липсата на филтрация на въздуха може да доведе до увеличаване на алергии и астматични проблеми.”

Спортист:

“Като бегач, аз намирам, че дишането през носа ми помага да поддържам постоянен ритъм и да управлявам по-добре дихателния си процес по време на бягане, особено в студено време. Това помага и за предотвратяване на дразнене на гърлото, което често се случва, когато се диша през устата в студена среда.”

Треньор по бодибилдинг:

“Дишането през устата по време на физическа активност, особено в студено време, може да намали ефективността на тренировката. То води до по-плитко и по-малко контролирано дишане, което може да намали кислородното насищане на мускулите и да увеличи умората. Също така, хладният въздух, дишан през устата, може да предизвика бронхоспазъм, особено при хора с астма.”

Учителка по йога:

“Дишането през носа е фундаментално в йога, тъй като то стимулира парасимпатичната нервна система, като по този начин намалява стреса и улеснява релаксацията. През зимата, когато стресът често се увеличава поради различни фактори, дишането през носа може да помогне за поддържане на умствен и физически баланс.”

Психолог:

“Дишането през устата може да повлияе негативно на умственото състояние, особено през зимните месеци, когато стресът и тревожността често са повишени. Плиткото дишане през устата може да увеличи чувството на тревожност и да намали способността за релаксация, което е важно за поддържане на психично благополучие.”

Обикновен гражданин:

“Понякога чета за здравни съвети в интернет и виждам много противоречива информация. Въпреки това, забелязах, че когато дишам през носа през зимата, по-рядко се разболявам и се чувствам по-енергичен. Не съм сигурен дали това е научно доказано, но личният ми опит ме убеждава в ползите от това.”

Родител:

“Като родител, съм загрижен за здравето на моите деца през зимата. Наблюдавам, че когато децата дишат през устата, те често се разболяват и имат гърлени болки. Вярвам, че насърчаването на дишането през носа е по-здравословен подход, особено за предпазване от настинки и други зимни заболявания.”

Експертите са единодушни, че дишането през устата през зимата може да доведе до здравословни проблеми, включително респираторни инфекции, намалена ефективност при физически упражнения, повишен стрес и увеличена честота на болести при децата. Правилното дишане през носа е важно за физическото и психичното благополучие през студените месеци.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments