Защо учители в Афганистан се укриват?

0
12
Афганистан жени образование
Обучение на жени в Афганистан. Снимка: Пиксабей

Афганистанци, които са били наети да разпространяват британски ценности и да преподават английски в провинция Хелманд, казаха пред “BBC”, че все още се укриват от талибаните и остават „ужасени от репресиите“, пише изданието. Около 100 бивши служители на Британския съвет все още са в Афганистан, като досега им е отказано правото да се върнат в Обединеното кралство.  Един от тях сподели, че вече им свършват парите, а друг заяви:

„Всички седим вътре, като в затвор.“

Министерството на външните работи заяви, че нова програма ще помогне на хиляди да се върнат в Обединеното кралство. На учителите е заявено, че могат да кандидатстват за новата схема за презаселване на афганистански граждани. Но мнозина се укриват, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан през август.

Британският съвет, публичен орган, който работи по целия свят за насърчаване на културни и образователни връзки, казва, че рискът, пред който са изправени сега, е „сериозно очевиден“.

„Знаем, че нашите бивши колеги живеят във все по-отчаяни обстоятелства, тъй като ситуацията в страната продължава да се влошава“, посочи Скот Макдоналд, главен изпълнителен директор на Британския съвет. Той определи учителите като лицето на Обединеното кралство в Афганистан.

Трябваше да го направим

Рахималлах, мъж на около 20 години, чието истинско име не използваме, прекарва две години на работа за Британския съвет при „рискови и опасни“ обстоятелства в Хелманд, където бяха базирани британските войски до 2014 г. Една от задачите му през това време е да преподава „равенство, разнообразие и приобщаване“ на учителите в училище – често в лицето на силната местна опозиция. Дори много добре образовани мъже учители отхвърлиха идеята за равенство между половете, подчерта той и добави:

„Трябваше да го направим. Казахме им, че лесбийки, гейове и бисексуални трябва да бъдат приети в нашите афганистански общности, но те отхвърлиха това предложение. Те казаха, че върша работа, която е напълно против ислямските ценности.“

Мъжът продължава да се укрива – не може да работи или да вижда семейството си – и е убеден, че ако талибаните го намерят, той ще бъде убит. И казва:

„Мой роднина публикува във Facebook срещу талибаните, че не могат да плащат заплатите на учителите. На следващия ден талибанските разузнавачи го отвлякоха, измъчваха го и го убиха, а след това хвърлиха тялото му в река Хелманд. Само за публикация във Facebook.“

Мъжът добави:

Сигурен съм, че ще направят същото и с мен.“

Друга бивш учителка коментира пред „BBC“: „Ние сме наистина депресирани.“ Тя има малка дъщеря, която, казва тя, моли да я пуснат навън.

„Ние се крием и не можем да излизаме, трябва да останем в къщата си. Местим се от място на място, когато чуем, че талибаните идват за обиски.

Друг учител описва как излиза от къщата само на всеки няколко седмици прикрит.

Ботушите на земята

Каузата на учителите е подета от бившия им шеф Джо Сийтън, който казва, че учителите започнали да се приближават към него, молейки за помощ. Той критикува Британския съвет, който напусна през 2020 г., след три години и половина в Афганистан. Той казва, че организацията е дала приоритет на офис персонала в Кабул за сметка на учителите. Той вярва, че са отговаряли на условията да дойдат в Обединеното кралство по правителствена схема, наречена ARAP – политиката за преместване и подпомагане на Афганистан – която е създадена за местно нает персонал, изложен на риск от репресии. Мъжът поясни:

„Външнополитическата цел на правителството на Обединеното кралство беше да се противопостави на насилствения екстремизъм в Афганистан и програмата, за която работиха, се занимаваше с това чрез интегриране на равенството, многообразието и приобщаването. Те бяха ботушите на земята за това.“

Министерството на външните работи, което беше критикувано за управлението на евакуациите от Афганистан, заяви:

„Миналата седмица правителството откри схемата за презаселване на афганистански граждани (ARCS), която ще даде на до 20 000 души, изложени на риск, нов живот в Обединеното кралство, включително онези изпълнители на Британски съвет, които са най-застрашени.

Британският съвет казва, че настоява правителството на Обединеното кралство да разгледа техните заявления възможно най-скоро. След месеци на укриване на самите учители обаче се изчерпва надеждата, както и ресурсите. Рахималлах  добави:

„Не съм сигурен, че мога да правя това дълго време.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments