Защо перничани протестират пред общината?

0
88
Перник
Снимка: Tsvetelin Evtimov‎, Видяно в Перник, Facebook

Перничани протестират пред общината. Недоволството им е породено от качеството на въздуха, който дишат в резултат на изгаряне на биомаса от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Република“.

Всичко става вечер, твърдят местните. По думите им около 23:00-23:30 часа миризмата става нетърпима и задушлива, а от ТЕЦ-а излизал кафяв пушек. Те дори имали и снимки. По думите им миризмите били различни, а понякога дори се усещало и сяра.

От екоминистерството коментираха за „бТВ“, че въпросният ТЕЦ няма позволение за изгаряне на отпадъци. Между 1 януари и 1 септември фините прахови частици са били с 20 броя повече при норма 35 броя годишно, показват данни на МОСВ. Няма превишаване на нормите на въглеродния оксид, азотния двуокис и серния диоксид.

От местната администрация съобщиха, че подкрепят искането на местните за по-чист въздух. Компетентните органи в лицето на екоминистерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите ще се запознаят с жалбите им. Общината ще излезе и с писмено становище.

Градоначалникът е разпоредил да се направи проверка. Експерти са отишли на място в „Република“, но не са констатирали горене на отпадъци. Усещала се задушливата и остра миризма, но от общината казват, че тя не идва от ТЕЦ-а. Оттам заявиха, че ще се правят постоянни инспекции, докато не се разбере откъде идва миризмата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments