Защо Малайзия обмисля забрана на износа на палмово масло за Европейския съюз?

0
29
Палмова плантация.
Палмова плантация. Снимка: Пиксабей

Малайзия, вторият по големина производител на палмово масло в света, заяви, че може да спре износа на палми за Европейския съюз, след като блокът наложи допълнителни ограничения за внос на ядливото масло поради опасения относно обезлесяването, съобщава „Агенция Ройтерс“.

За какво се отнася разногласието?

Малайзия и Индонезия от години са в спор с Европейския съюз относно ограничаването на вноса на палмово масло, което двете страни твърдят, че са търговски бариери и протекционистични мерки за вътрешните индустрии за производство на маслодайни семена в блока.

Регламентът на ЕС за обезлесяването е в допълнение към директивата на ЕС за възобновяема енергия, обявена през 2018 г., която изисква постепенно премахване на транспортните горива, базирани на палми, до 2030 г. Блокът също така е определил отделно ограничение за безопасност на 3-MCPD естерите на хранителните замърсители за палмово масло в сравнение с меките масла, получени от култури като соя, рапица и слънчоглед.

Какво е направила Малайзия относно ограниченията на ЕС?

Индонезия и Малайзия, които представляват 85% от световния износ на палмово масло, са завели отделни дела срещу Световната търговска организация срещу ЕС заради директивата за възобновяема енергия.

Производителите на палмово масло казват, че са предприели стъпки, за да изпълнят изискванията на ЕС, включително засилване на техните национални стандарти за сертифициране на устойчиво палмово масло и подобряване на стандартите за опазване на околната среда и безопасност на храните, но че блокът продължава да налага нови ограничения.

Служители на ЕС изтъкват, че техните разпоредби не са насочени към нито една държава и имат за цел да гарантират, че производството на стоки не води до обезлесяване и деградация на горите.

Как реагира пазарът?

Референтните фючърси на суровото палмово масло в Бурса Малайзия все още не са реагирали на предложението на Малайзия, въпреки че някои търговци твърдят, че го виждат като мечи сигнал. Някои в индустрията за производство на палми разглеждат предложената забрана като реакция на колене, която ще навреди на сектора, а други възхваляват Малайзия за това, че се е отказала.

Малайзия от своя страна заяви, че ще обсъди с Индонезия възможната забрана и други стратегии за справяне с мерките на ЕС, тъй като и двете се съгласиха да засилят сътрудничеството за борба с „дискриминацията“ срещу суровината.

Как Малайзия ще спре износа за ЕС?

Не е ясно дали Малайзия обмисля директна забрана на износа за Европейския съюз или въвежда мита.

А какво става с износа на малайзийско палмово масло за Европа?

ЕС представлява 9,4% от обема на износа на Малайзия през 2022 г. Данните на Malaysian Palm Oil Board показват, че износът към 27-членния блок намалява от 2015 г. насам. През 2022 г. износът на Малайзия за ЕС е намалял с 10% спрямо предходната година до 1,47 милиона тона. Това е 40% спад от 2,43 милиона тона през 2015 г.

Малайзийската асоциация за биодизел миналата година призова представители на индустрията да се примирят с постоянния спад в доставките на палмови биогорива за ЕС.

Къде другаде може да отиде износът на палмово масло от Малайзия?

Производството на палмово масло съставлява около 5% от икономиката на Малайзия. През последните години Малайзия активно проучва нови пазари, за да компенсира загубите от Европа, включително страните вносителки на храни в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Няколко публично регистрирани малайзийски компании за палмово масло обаче създадоха рафинерии в Европа и забраната за износ би нарушила дейността им.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments