Защо „Исторически парк“ е против проекта „Добротич Уинд“ на стойност 1.2 милиарда лева?

1
450
Унищожена природа
Унищожена природа. Снимка: Ивелин Михайлов, Facebook

„Добротич Уинд“ е мащабен проект на стойност 1.2 милиарда лева. Финансирането е изцяло частно чрез заеми от европейски банки. Той предвижда да бъде изграден вятърен парк за производство на възобновяема енергия, който трябва да бъде разположен в област Варна, на територията на общините Ветрино и Вълчи дол. Целта на проекта е да бъде осигурена електроенергия за 440 000 домакинства. Пред Искра.бг проектният мениджър Биляна Петрова обясни, че тя ще се продава изцяло на свободния пазар и няма да се ползва с никакви държавни преференции.

Проектът е минал процедура по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Именно и заради това на него се спира голямата международна компания CWP Europe. Петрова подчерта, че няма европейска банка, уважаваща себе си, която да се съгласи да отпусне финансиране за проект, при който има дори и минимален риск за околната среда. Въпреки получената ОВОС са били наети местни и международни експерти, които са направили свои допълнителни проучвания за въздействието на вятърните турбини върху птиците. Тяхното категорично заключение е, че проектът по никакъв начин няма да застраши местната флора и фауна, подчерта Петрова.

„Едно от най-големите предимства на „Добротич Уинд“ като проект е, че това е един стар проект, който е минал процедура по ОВОС. Тази процедура е била подлагана на преглед, неправителствени организации са взимали отношение, включително е имало съдебна процедура. Тоест, екологичната част на този проект е била много добре проверена и защитена. Това е едно от важните неща, които интересуват един чуждестранен инвеститор. Защото когато се ползва финансиране от европейска банка, най-често Европейската банка за възстановяване и развитие, там екологичните аспекти са водещи“, подчерта пред Искра.бг Биляна Петрова.

Тя обясни, че основният отпор, който срещат срещу проекта за вятърен парк във Ветрино и Вълчи Дол, е от „Исторически парк“. Но по нейните думи вятърният парк ще бъде отдалечен на около 10-12 километра от него и затова не би трябвало двата проекта да бъдат в конфликт помежду си. Точно на обратното мнение обаче е създателят на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов. Той обясни пред Искра.бг:

„Когато една община или една държава избере път да се развива, тя обикновено след този път. Има огромни научни трудове на бележити икономисти като Майкъл Портър е правил едно време конкурентна стратегия на България. Това означава, че когато един регион поеме един път на развитие, ние не можем в него да вкараме инвеститори, които биха изместили старите инвеститори, защото това, което ще се случи е икономически упадък и обезлюдяване на съответния регион. И тук имаме нещо подобно. Преди време се приема стратегия в общината, че ще се развива като туристическа дестинация и за развитие на животновъдство и да се направи един регион, който ще е добър за живеене на хора. И в един момент се появява друг инвеститор, на който проектът изключва старите проекти. Което какво означава? Според последната извадка София-град от 2019 година досега е спаднала с 19300 човека. А Община Ветрино и по-специално село Неофит Рилски, има демографски бум – увеличаване на населението, на раждаемостта и хора, които са от български произход с по 4-5 деца – нещо, което го няма в нито един регион на България.“

Унищожена природа
Унищожена природа. Снимка: Ивелин Михайлов, Facebook

Михайлов подчерта, че проектът „Добротич Уинд“ за изграждането на вятърен парк се решава да влезе много по-късно – през 2021-2022 година. За него той създава промишлена зона на място, което се урбанизира. А хората решавали да живеят на село заради гледката и природата.

„Хората, избирайки природа, не искат да виждат индустриализация и перки!“, категоричен е той.

Според Михайлов има индустриално, визуално и шумово замърсяване за хората. Същото се отнася и за животните, защото шумът им пречи и те се плашат. На въпрос на Искра.бг дали подобни вятърни паркове създават риск за околната среда и по-специално този конкретен проект той отговори:

„Разбира се. В района има защитени птици – ангъчи патици и белоглав лешояд, който е египетски лешояд. Тези птици са прелетни и те спират да обитават този район. Популацията на пъдпъдък рязко е намаляла след изграждането на вятърен парк в Суворово, което коренно променя цялата екосистема. Ние има също записи на хора, които сме направили и които казват как се променя. Не сме ги показали сега. Ще ги покажем малко по-късно. Това са хора от Суворово, които ги страх, защото казват, че собствениците на перките на мутри, които ги заплашват. Лично аз имам заплахи за живота, че ще се лее кръв, ако не се реализира проекта. Викат ме по най-висши постове. Имаме политически и административен натиск. Няма да казвам къде е, защото това още повече ми създава проблеми, които така или иначе ги имам.“

„Ние сме второ качество хора, които трябва да дойде чужда компания, чужда компания, забележете, която да си постави перките, да ни изгони и после цяла България да потребява скъп ток – толкова скъп, колкото повели пазарът“, каза още Михайлов.

Унищожена природа
Унищожена природа. Снимка: Ивелин Михайлов, Facebook

На въпрос на Искра.бг как ще коментира появилите се твърдения, че като се обявява срещу проекта „Добротич Уинд“ той защитава свой частен интерес Михайлов отговори:

„Ако аз имам личен частен интерес и съм двигател за развитие на общината. Ако съм привлякъл хората, за да може да се съживи района – всички медии пишат за напускането на хората от България, а ние имаме над 300 човека, които са се върнали от чужбина и са се заселили в Община Ветрино заради нещата, които правим. И ако аз съм човекът, който управлява този процес като създавам блага, моят частен интерес не е ли същият като на Общината?“

След действията против проекта на „Исторически парк“, организирани протести и внесена подписка, Общинският съвет на Ветрино взима решение, с което не просто отхвърля „Добротич Уинд“ и инвеститора, а забранява да се развива подобен бизнес на територията на Общината. Наложеният мораториум предизвиква сериозни правни спорове, както и самата подписка. Биляна Петрова съобщи пред Искра.бг, че от внесените 1900 подписа над 680 са били обявени от ГРАО за недействителни, защото по нейните думи вътре е имало имена и данни на хора, които са в затвора, или които по време на събирането й са били в чужбина. А що се отнася до самия мораториум според нея той противоречи на редица правила и затова те го оспорват в съда:

„Това нас ни накара още тогава, макар да нямахме подписката, да поставим под съмнение тази подписка и нашият основен аргумент е, че въозбновяемата енергия е въпрос на национална политика, която е залегнала в редица международни договори, подписани от България. В една такава местна инициатива не може да променя държавна политика. Поради този факт веднага, след като беше одобрена тази подписка от Общинския съвет-Ветрино при безпрецедентен натиск – всяко едно от заседанията на Общинския съвет бяха съпроводени с множество хора, които стояха, крещяха и викаха пред Общината и влизаха на заседанията – всички те служители на „Исторически парк“. Това представлява сериозен психологически натиск върху самите общински съветници. И затова след одобрението ние входирахме иск в Административния съд във Варна, оспорвайки компетенцията на Общинския съвет да вземе такова решение. Паралелно с нас такава искова молба беше входирана и от Областна управа-Варна. Там освен моментът с компентентността областния управител засяга и въпроса с това, че Община Ветрино има стратегии, политики, които са в полза на възобновяемата енергия.“

Петрова изрази надежда, че съдът ще вземе решение по въпроса до края на годината. Предстои да видим какво ще бъде то и какви ще са действията на местните власти след това.

В същото време Михайлов е категоричен:

„След идването на парка нас няма да ни има!“

Можете да чуете цялото интервю с Ивелин Михайлов в следващия звуков файл:

 

По отношение на мораториума той посочи, че той няма да издържи в съда и това е временно решение. Затова щял да бъде организиран референдум, което според него било най-честното решение. Той щял да бъде иницииран от дружество, което е за опазване на околната среда, но Михайлов не пожела да съобщи кое е той, за да не им бъде оказван натиск.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Парк Уорс
Парк Уорс
3 месеци по-рано

Значи Историческия Парк може да си застроява масово от няколко години, изкупува къщи от съседни села и да ги разрушава за да вземат камъни за собствените си строежи… Но ветрения парк ще е този който щял да прави „визуално и шумово замърсяване„. Че и картинки са направили с мъртви еленчета и мрачни небеса, потрес…

Истината е че Ивелин Михайлов си гледа за собствените интереси само, както и да си украсява и фотошопва аргументите. Някой му бърка в „неговата“ каца с мед в региона, а той не иска да си я дава.