Защо бургаският кмет и привърженици на ГЕРБ излязоха чак сега на протест пред спорния строеж в „Алепу“?

0
186

„Хората често се гордеят с чистата си съвест, защото страдат от къса памет…“

Лев Толстой

Привърженици на ГЕРБ, сред които и бургаският кмет Димитър Николов, се събраха на протест пред спорния строеж в местността „Алепу“. Демонстрацията им идва броени дни, след като стана ясно, че „подпорният хотел“ има нов собственик – фирма на общинския съветник Стоян Василев. Той от своя страна е брат на Здравко Василев, който е член на формацията на Манолова. На Разпети петък Здравко Василев обяви, че е разочарован от брат си и е изгубил вярата си в него. Той публикува обръщение в социалната мрежа Facebook, в което обявява позицията си срещу решението на родственика му да довърши строителството на печално известната подпорна стена на плаж „Алепу“.

На 30 април лидерът на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова пристигна в Алепу и оттам обяви, че строежът трябва да бъде премахнат. Тогава тя припомни, че министрите на ГЕРБ твърдят, че това е подпорна стена, а самият Бойко Борисов е казал, че става въпрос за къщички за птици.

„Този общински съветник е брат на един от хората, които бяха в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ на последните парламентарни избори – на Здравко Василев. Нашата позиция е, че независимо кой е собственик на това безобразие зад гърба ми, е същата – то трябва да бъде отстранено, махнато оттук и виновните за поредицата нарушения, а вероятно и престъпления, да бъдат наказани. Още преди една година ние извадихме истината за тази бетонна купчина, за този хотелски комплекс. Става дума за три разрешителни за строеж, издавани по времето на кабинета „Борисов 3″, като всяко следващо противоречи на предходното и то е нищожно. Първото е от февруари 2018 година и е било само за подпорна стена. След това е за хотелски комплекс, а след това за хотел върху подпорна стена. След нашата намеса и на граждани, които се възмутиха от това безобразие, прокуратурата протестира тези разрешителни за строеж и вече една година делото е в съда. На първа инстанция разрешителното за строеж беше обявено за нищожно. То наистина е нищожно. Това нещо няма доклад за Оценка за въздействието върху околната среда и няма как да има.“

Спорният казус изглежда възможност за добър пиар. А сриналото се доверие на гражданите в ГЕРБ, очаква и бързи действия от страна на партията. Да не забравяме, че идват нови парламентарни избори и това е вариант да извлекат дивиденти от ситуацията.

Да припомним обаче и един добре забравен факт – архитект на съоръжението на „Алепу“ беше съпругът на министър Екатерина Захариева от ГЕРБ. И въпреки това днес представители на партията, сред които и бургаският кмет, излязоха на протест, на който си позволяват да си приписват заслуги:

„Политическа партия ГЕРБ спря това чудо на природата. Светът не е виждал такова чудо – подпорен хотел върху свлачище – за да се укрепи свлачището, ще се строи хотел. Това е безумие.“

Истината е обаче, че съдът спря строежа, след като прокуратурата откри нередности в процеса на издаване на разрешително за строеж и поиска да го обяви за нищожно.

Изглежда паметта е къса и за протестите на екоактивистите през 2020 г. – по време на управлението на ГЕРБ с искането им стената да бъде съборена. Въпреки това привърженици на партията днес питат:

„Мая, това ли е новата ти централа? Оттук ли ще искаш да управляваш и какво направи? Какво направи ти и твоята група, която влязохте в парламента досега? Нищо! Купихте си само един хотел. Това ли е вашият нов морал? Мая, вън!“

Интересно е и решението на бургаския кмет Димитър Николов да се включи в протеста. Дни след парламентарните избори на 4 април лидерът на партията му Бойко Борисов отправи нападки към него и столичния кмет, че не са „организирали партийно изборите“. Сега така ли се подготвят за идните?

Към момента отговор от Мая Манолова, обект на нападките, няма.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments