Общински съветник от Приморско е новият собственик на „Алепу Вилидж“

0
532
Алепу
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг

Фирма, собственост на общинския съветник от Приморско Стоян Василев, е закупила „ГБС Турс“, притежаваща правото на строеж на „Алепу Вилидж“. Информацията е потвърдена от самия Василев, предава „24 часа“.

Сделката, която е била сключена вчера, не е отразена все още в Търговския регистър. Василев разкри, че компанията вече носи името „Блек сий фемили резидънс“ и отказва да разкрие сумата, срещу която е купил фирмата от „Главболгарстрой“.

Към момента съдът не е решил какво ще прави със строителното разрешително. Междувременно обаче Василев смята да се срещне с представители от туристическия бранш, неправителствени организации и местната общественост, за да бъде обсъден начин проектът да бъде завършен. Той стартира като вдигане на подпорна стена на свлачище в южния край на плажа на Алепу, а на следващия етап се оказа, че в него има и вилно селище.

Проектът се реализира изцяло върху частен терен, но преди 2 години екоактивисти го атакуваха и така се стигна до протестиране от страна на прокуратурата на издаденото строително разрешително. Към момента делото се намира Върховния административен съд.

Василев твърди, че укрепването е изиграло ролята си и е прекратило свлачището. Той не смята, че съдът ще поиска премахването на вдигнатото до момента, защото това би означавало свлачището пак да се активизира, пътят да пропадне и да се засегне и пречиствателната станция, която се намира в района. Василев отбелязва:

„Това ще доведе до екологична катастрофа за целия залив Дюни. Още повече, че изобщо не е ясно кога и въобще дали държавните институции биха построили ново съоръжение, след като в продължение на повече от 10 години не са направили нищо по въпроса.“

Свлачището е било установено през 2009 година. Василев уверява, че строителството по проекта е спряно и се изчаква решението на съда. Мястото е обезопасена с ограждения, които намират извън плажа.

Общинският съветник обещава плажът пред селището да бъде със свободен достъп. От 2017 година досега негов концесионер за 20-годишен срок е „ГБС Турс“, т.е. задълженията вече преминават във фирмата на Василев. Става въпрос единствено за плажа „Дюни-юг“, намиращ се непосредствено пред вилното селище, иначе плажната ивица там е с дължина до около 4 километра.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments