Засега Калин Стоянов не е получавал предложение за поста вътрешен министър в редовния кабинет

0
63
Министър Калин Стоянов
Министър Калин Стоянов. Снимка: МВР

Вътрешният министър Калин Стоянов получи първата си лична карта от ново поколение, след като сутринта в понеделник подаде заявление с формат експресна поръчка. Документът му бе връчен от директора на Дирекция „Български документи за самоличност“ Стоян Стефанов в Центъра за административно обслужване на български граждани.

Новите лични документи съдържат много и реално по-сериозни защити. За първи път в тях се въвеждат биометрични данни – пръстови отпечатъци и от двете ръце, и не на последно място след известно време ще се гарантира възможност за т.нар. електронна идентификация, подчерта министър Стоянов. Той уточни, че се запазват трите услуги за издаване на личната карта – обикновена, бърза и експресна, до края на годината цените остават непроменени, а от следващата – предстои фиксирана актуализация.

Смяната на личните документи с нови не е задължителна, гражданите могат да ползват досегашните до изтичане на техния срок, но не по-късно от август 2031 г. Реално отпада възможността за издаването на безсрочна лична карта и всеки гражданин, навършил 70 години, може да се възползва от избора на валидност на издадения нов личен документ от 10 или 30 години, посочи още вътрешният министър. Той подчерта, че ще се работи за създаването на по-добри условия както за служителите на Дирекция „Български документи за самоличност“, така и за хората, които идват в структурите за подаване на лични документи и тяхното получаване.

В рамките на кратката церемония министър Калин Стоянов отговори и на журналистически въпроси. Той посочи, че към момента не е получавал предложение на поста министър на вътрешните работи:

„Ако евентуално това се случи, аз и моят екип сме готови да продължим това което сме започнали.“

Министър Стоянов изрази категоричната си позиция, че страната ни има огромна нужда от редовно и стабилно правителство, което да продължи приоритетните национални политики и припомни, че в сряда предстои свикването на Народното събрание.

За пореден път ситуацията с нелегалната миграция е изключително спокойна. По данни на ГД „Гранична полиция“ от началото на годината до 17 юни се отчита 73-процентов спад в сравнение със същия период на миналата година. Това показва, че за момента границата се охраняват по начина, по който трябва. Това безспорно ще е и водещ момент за приемането на България в Шенген и по сухопътни граници, коментира министър Стоянов.

Той отбеляза, че само през последния месец са реализирани няколко успешни операции на ГДБОП и СДВР, свързани с противодействие на престъпления с наркотични вещества – всекидневен приоритет за структурите на ведомството.

Намаляване на инфлацията – критерий за приемането на еврото в България. Справя ли се страната ни?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments