Заради предстоящите валежи: Активират оперативните звена към Басейновите дирекции

0
3
Опасни валежи
Опасни валежи. Снимка: НИМХ

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околмната среда и водите Борислав Сандов нареди създаване на организация заради метеорологичната прогноза за очакване обилни валежи.

Министърът издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, промяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи.

През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон да се създаде интензивна валежна обстановка. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата валежи ще достигнат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – около 80-100 mm.

Подробна метеорологична прогноза е публикувана на сайта на министерството, както и на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е голям.

От министерството препоръчват на гражданите да вземат предвид прогнозите на синоптиците за възможни опасни явления, които биха могли да настъпят утре и през следващите два почивни дни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments