Заради пенсионната реформа във Франция: Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие

0
20
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons

Френското правителство ще бъде изправено пред два вота на недоверие в понеделник, тъй като последиците от спорната пенсионна реформа продължават, предава „BBC“.

Премиерът Елизабет Борн използва конституционен член 49:3, за да прокара законопроекта без гласуване миналата седмица. Оттогава хиляди излязоха по улиците на Франция в знак на протест. Исканията за вот на недоверие бяха внесени от центристки депутати и крайнодясното Национално обединение, като парламентът трябва да ги обсъди от 16:00 часа.

Ако предложенията за вот на недоверие имат успех, президентът Еманюел Макрон няма да бъде изложен на риск да загуби работата си, но позициите на Борн и правителството ще бъдат застрашени. Макрон може или да назначи ново правителство, или да разпусне Народното събрание и да свика нови избори.

Законът за пенсионната реформа също ще бъде анулиран.

Ако предложенията за вот на недоверие са неуспешни, законопроектът за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години ще стане закон. Макрон твърди, че застаряващото население на Франция прави настоящата пенсионна схема непосилна. Но това не е чувство, споделяно от всички в парламента.

Авторът на един от двата вота на недоверие Шарл дьо Курсон каза, че отстраняването на правителството е „единственият начин за спиране на социалната и политическа криза в тази страна“, предаде АФП.

Съюзниците на Макрон са малцинство в долната камара на Националното събрание, но за да успеят вотовете на недоверие, цялата опозиция трябва да се обедини. Френската републиканска партия има 61 места, а миналата седмица техният лидер Ерик Сиоти подчерта, че няма да подкрепят предложенията за вот на недоверие.

Сиоти е на мнение, че решението да се задейства клаузата е „резултат от много години на политически провали“, които демонстрират „дълбока криза в нашата конституция“, но той не вярва, че вотът на недоверие е решението. Но един високопоставен републиканец, Орелиен Пради, обяви, че ще гласува против правителството.

Решението да се използва законодателната мярка 49:3 разгневи мнозина във Франция, като протестиращите се сблъскаха с полицията през уикенда заради реформите. Хиляди запалиха огньове в цялата страна, а някои хвърляха петарди по полицията.

Сиоти посочи, че хората са хвърляли камъни по офиса му през нощта в Twitter, като други депутати в подкрепа на законопроекта казаха, че са получили смъртни заплахи.  Демонстрациите ще продължат в противовес на предложеното повишаване на възрастта за пенсиониране.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments