Пенсионната реформа във Франция: Обречено ли е правителството на Макрон да изпадне в криза?

0
19
Еманюел Макрон
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons

„Това, което тази криза показва“, каза наскоро политическият коментатор Ален Дюамел, „е, че там има две Франции. Те живеят в напълно различни ментални светове и им е невъзможно дори да общуват.“

Докато страната се люлее на ръба на граждански вълнения, присъдата му отеква като мрачно предчувствие. Демоните на Франция се завръщат и дебнат, предава „BBC“.

Гневът и взаимното неразбиране относно предложената от президента Еманюел Макрон реформа на възрастта за пенсиониране показват колко опасно поляризирани са станали двете фракции.

Правителството твърди, че повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 е от жизненоважно значение, за да се запази много ценената система на „споделяне“ във Франция – базирана на единен фонд, в който работниците плащат, а пенсионерите теглят.

Тъй като хората живеят по-дълго, единствената алтернатива би била да се намали стойността на пенсиите или да се увеличат вноските от работещите. И двата варианта биха били още по-непопулярни.

Нещо повече, казва президентът, Франция просто се приравнява към всяка друга европейска демокрация – повечето от които имат пенсионна възраст дори по-висока от предложените 64 години.

Но нищо от това изглежда не е спечелило популярност сред обществеността, която продължава да отхвърля реформата с разлика от около 70% на 30%.
Вместо това хората изглеждат по-склонни да вярват на аргументите на левите и крайнодесните: първо, че тя не е спешна, защото пенсионните финанси не са толкова лоши, колкото се представят, но също така, че е несправедливо.

От една страна, много протестиращи призовават не само за прекратяване на реформата, но всъщност за намаляване на възрастта за пенсиониране до там, където беше преди 2010 г., когато беше само 60 години.

От друга страна, гласове отдясно казват, че планът на Макрон вече е толкова изпълнен с отстъпки и изключения, и спестяванията, които ще направи, вече са почти безсмислени.

В една функционираща демокрация противоположните аргументи със сигурност биха намерили някаква форма на компромис. В края на краищата мнозинството от населението, въпреки че отхвърля плана на Макрон, също е съгласно, че е необходима известна реформа на пенсиите.

Но функционира ли френската демокрация?

Вярата в конвенционалната политика и парламентарната система всъщност е на дъното. Как иначе да си обясним краха на хората, които управляваха Франция в продължение на половин век, и възхода на крайната десница и крайната левица?

Президентът Макрон насърчи смъртта на стария режим, този стар ред, който той експлоатира, за да се представи като самотния умерен, подбиращ разумни части от програмите на левите и десните.

Той може да е бил свръхинтелигентен, но Франция никога не го е харесвала и той беше избран два пъти по подразбиране. Защото алтернативата Марин льо Пен беше неприемлива за повечето. Елиминирайки умерената опозиция, той направи опозицията крайна.

На миналогодишните парламентарни избори Макрон не успя да си осигури мнозинствоправейки неизбежно използването миналия четвъртък на конституционни форсмажорни обстоятелства, известни като 49:3, за да прокара закона.

Левицата в същото време внесе буквално хиляди поправки в законопроекта за пенсиите, правейки конвенционалното му приемане невъзможно. Противниците описаха реформата като „брутална“ и „нечовешка“.

Със сцени на грабежи и градско насилие, купчини гниещи боклуци по улиците на Париж и други френски градове и обещание за предстоящи още стачки, това е атмосферата, докато страната навлиза в следващата решаваща фаза на кризата.

След позоваването на президента на процедурата 49:3, опозиционните партии внесоха два вота на недоверие срещу правителството, които ще бъдат обсъдени тази седмица. На теория, ако някой от тях премине, това ще доведе до падане на правителството и евентуални предсрочни избори.

Ако предложенията се провалят, тогава опозицията може да продължи да се бори с реформата с други средства: например, като се обърне към Конституционния съвет, който се произнася по конституционността на новите закони, или като се опита да организира референдум.

Правителството се надява, че реалността в един момент ще настъпи и повечето хора ще приемат унило неизбежното. Много вероятно е в крайна сметка да трябва да се направи жертва – без съмнение в лицето на министър-председателя Елизабет Борн.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments