Заради действия на правителството през 2014 г. България ще плати още 25 млн. лв. за Дунав мост 2

0
179
Министерски съвет. Снимка: архив
Министерски съвет. Снимка: архив

Министерството на транспорта разкри повече подробности около делото в Международния арбитражен съд в Париж, което България загуби.

Така заради действия на правителството през 2014 година, по време на Тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, страната ни ще плати още 24 милиона и 483 хиляди лева за изграждането на Дунав мост 2. Новината съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Строител на Дунав мост 2 е „FCC Construccion“. През 2013 година компанията е поискала да й бъдат изплатени допълнителни 11 милиона евро, защото българската държава се е забавила с учредяването на концесия за добив на инертни материали.

„Със свое писмо от 5 август 2014 г. вицепремиерът Даниела Бобева признава задължението, като в писмото тя казва, че държавата няма необходимите финансови средства, но е уведомила министъра на финансите.“, съобщи Желязков.

На практика по този начин България е признала, че дължи поисканите пари. Именно това писмо е взето предвид от Международния арбитражен съд в Париж, който смята, че от тази дата между държавата и FCC има валидно споразумение.

Росен Желязков беше категоричен, че правителството е можело да оспори искането на чуждата компанията именно пред съда в Париж.

С лихвите дългът в момента е нараснал до 14,3 милиона евро.

Настоящият кабинет обаче е водил серия от преговори, с които сумата е била намалена с 3 милиона и 423 хиляди лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments