Над 400 родолюбци са в Турция, за да опазят честността на българския вот

0
54
Нарушения на изборите в Турция
Нарушения на изборите в Турция. Снимка: Искра.бг

Над 400 родолюбци и на тези парламентарни избори са в Турция, за да се изправят срещу изборните манипулации там. Те са организирани от Константин Бачийски и „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/. Сред гражданите има представители и на други неправителствени организации. Част от групата замина за Турция в петък, останалата – в събота. 

Тези 400 граждани са в югоизточната ни съседка, за да опазят честността на вота и да изискват да се спазва буквата на Изборния кодекс. Те ще бдят за това в изборните секции, които за първи път ще бъдат цели 166. Никога досега не е имало толкова много секции в Турция.

Константин Бачийски и ОЗБГ следят за спазването на закона при гласуването в югоизточната ни съседка от 2017 година. Тогава, по време на военно положение там, те се осмеляват да организират група от 89 мъже и жени, които да заминат и да се противопоставят на изборните нарушения, за които всички говорят от години, но никой не предприема нищо по въпроса. Именно заради военното положение се осмеляват да заминат само тези 89 български граждани. Използвайки правото на регистрирана политическа сила да има представители в избирателните комисии, те присъстват във всички секции, където следят за спазването на правилата.

Така в секции, където на предишни избори са гласували над 2500 души, през 2017 година гласът си упражняват между 700 и 1000. И точно това е нормалното, ако декларациите се попълват вътре в секциите, каквото е изискването на Изборния кодекс. Така тогава в Турция са подадени 50000 гласа по-малко – нещо нечувано до момента.

Родолюбците бранят българския вот и по време на предсрочните парламентарни избори през април и юли 2021 година. Там ще бъдат и днес – на 2 октомври 2022 година, когато ние отново избираме своите народни представители. И никой друг няма да следи за това дали един изселник не е гласувал един, два или три пъти, дали попълва собственоръчно декларацията си на български език или някой му я връчва предварително написана извън секцията и му е казал за кого да гласува. Никой няма да следи за честността на вота. Освен доброволците на Константин Бачийски.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments