Заподозреният в убийството на Джордж Флойд е обвинен и в укриване на данъци

0
181
Задържането на Джордж Флойд
Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

Срещу бившия служител на полицията в Минеаполис, който бе обвинен в убийството на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд, са повдигнати множество обвинения в укриване на данъци, предава “BBC”. Дерек Чаувин и съпругата му са обвинени, след като не са декларирали редица приходи от различни източници, като се твърди, че дължат близо 38 000 щатски долара на щата Минесота


Полицаят бе заснет как притиска с коляно врата на Флойд в продължение на близо 9 минути, преди задържаният да почине през месец май. Убийството доведе до вълна от глобални протести с призиви за полицейски реформи. Чаувин бе уволнен от полицията, като сега се изправя пред обвинения в убийство от втора степен и непредумишлено убийство. Други трима полицаи също бяха уволнени с обвинения в съучастие в убийство. 

Срещу Чаувин и съпругата му – Кели Чаувин, с която живеят разделени, са повдигнати по шест обвинения в предоставяне на непълни или неистинни данъчни декларации от окръг Вашингтон, както и три обвинения в предоставяне на непълни или неистинни щатски данъчни декларации. Те са обвинени в неотчитането на съвместен доход в размер на 464 433 долара за периода между 2014 и 2019. Това включва средства, придобити от Чавин извън охранителната сфера, работейки през уикенда в ресторант.

Прокурор Имран Али обяви за новинарската агенция „Асошиейтед прес“, че размерът на неплатените данъци може да се увеличи в процеса на разследването. Чавин вече е в ареста заради обвиненията в убийството на Флойд, но съпругата му все още е на свобода. Родената в Лаос бивша партньорка на полицая от Минесота е подала молба за развод след смъртта на Флойд. В изявление окръжният прокурор Пийт Орпут заяви, че укриването на данъци е „вземане на средства от джобовете на гражданите на Минесота“.

„Независимо дали сте прокурор, полицейски служител, лекар или посредник, никой не е над закона“, заяви той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments