Протестите в Портланд: Кметът призова федералните войски да се изтеглят от града

0
164
Федералните войски в Портланд
Кадър: YouTube

Кметът на Портланд, щата Орегон, призова за пореден път федералните войски в града да се изтеглят, обвинявайки ги в злоупотреби срещу протестиращите граждани, предава “BBC“. 


„Те рязко ескалират ситуацията в града“, обяви за “CNN” в неделя кметът Тед Уилър.

В Портланд продължават да се състоят вечерни протести срещу полицейското насилие след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис през месец май.  Федералното правителство заяви, че се опитва да възстанови реда в града. В изявлението си за “CNN” от неделя кметът Уилър заяви, че в Портланд има „десетки, ако не и стотици федерални войски“, добавяйки:

„Тяхното присъствие тук всъщност води до повече насилие, напрежение и вандализъм”.

“Те не са желани тук, нито сме искали тяхната помощ. Всъщност това, което искаме е да се изтеглят от града.“

Коментарите му резонираха с тези на губернатора на Орегон Кейт Браун, която определи присъствието на федералните войски в града като „чист политически театър“ на администрацията на Доналд Тръмп. Браун коментира още за „MSNBC“, че във вторник е поискала от федералното правителство да изтегли войските, заявявайки:

„Вие ескалирате и без това крайно деликатна и предизвикателна ситуация.“

Коментарите бяха отправени, след като главният прокурор на Орегон заведе дело срещу федералното правителство с обвинения в незаконно задържане на протестиращи. В съдебния процес Елън Розенблум поиска ограничителна заповед, възпираща извършването на арести от страна на агентите на Департамента на вътрешната сигурност, Службата на шерифите на САЩ, Митническата и граничната защита на САЩ, както и на Федералната служба за гражданска защита.

„Тези полицейски тактики и прийоми трябва да престанат.“

В делото се казва, че действията на федералните служители нарушават свободата на протестиращите да упражняват конституционно си право да се събират в знак на протест, гарантирано от Първата поправка на конституцията, като същевременно тяхното арестуване и задържане без съдебни заповеди, нарушават правото им на съдебен процес, гарантирано от Четвърта и Пета поправка.

Междувременно Демократите от Камарата на представителите на САЩ призоваха в неделя органите за вътрешни разследвания към министерствата на правосъдието и вътрешната сигурност, да установят дали двете институции са „злоупотребили със своите правомощия, оправдавайки прекомерната употреба на сила“ срещу протестиращите.

В писмото, което бе подписано от ръководителите на три национални комисии, изрично се цитират инциденти с посегателства срещу протестиращи в Портланд, както и случая с разпръскването на демонстранти на площада Лафайет във Вашингтон през месец юни.

„Това е въпрос от изключителна важност“, пише в писмото. „Гражданите се опасяват, че администрацията е разположила тайни полицейски сили, не за съхраняване и опазване на реда, а за сплашване и репресиране на хората, които биват считани за политически противници. Смята се още, че прилагането на подобни тактики може да се разпространи на територията на цялата страна.“

Какво се случва в Портланд?

Федерални агенти, разположени от президента Доналд Тръмп, разпръснаха със сълзотворен газ събрали се тълпи от демонстриращи в града. Министърът на вътрешната сигурност Чад Волф нарече по-рано протестиращите “гневна тълпа“. Късно в събота вечерта протестиращи бяха забелязани да свалят оградата около федералната съдебна палата часове, след като бе поставена.

Американската прокуратура в Орегон заяви в Туитър, че оградата има за цел да „деескалира напрежението“ между протестиращите и служителите на реда и призова гражданите да отстъпят.

Полицаи обявиха положение на бунт пред портландската полицейска асоциация, след като сградата бе запалена от демонстранти. От изминалата седмица насам се наблюдава жестока ескалация между протестиращи и федералните агенти, разположени от Тръмп преди две седмици с цел потушаване на гражданските размирици.

В репортаж на Общественото радио на Орегон “OPB” от тази седмица бяха публикувани подробни разкази на очевидци, които са станали свидетели как агенти на федералните служби, носещи камуфлаж, излизат от цивилни превозни средства и отвеждат протестиращи без обяснение.

Във видео, станало достояние на “OPB”, протестиращият Марк Петибон, описва как на 15 юли е “реално захвърлен“ в микробус, превозващ служители на реда с бронежилетки. Петибон споделя, че е отведен в ареста на федералната съдебна палата, където са му били прочетени правата. След като отказва да отговаря на каквито и да е въпроси, той бива освободен без предоставяне на обяснения за задържането му.

“OPB” обяви, че федералните органи на реда са завели обвинения срещу най-малко 13 души в извършването на углавни престъпления. 

Какво обяви администрацията на Тръмп?

Президентът Доналд Тръмп защити в неделя действията на федералното правителство в публикация в Туитър.

„Опитваме се да помогнем на Портланд, а не да влошим ситуацията. Ръководството на града губеше контрола над анархистите и агитаторите в продължение на повече от месец“, обяви той.

По-рано миналата седмицата президентът заяви, че полицаите в града вършат  „страхотна работа“.

„Портланд беше напълно извън контрол и те се намесиха. Предполагам, че вече има много хора в затвора“, каза той в понеделник. „В голяма степен потушихме безредиците“.

Чад Волф посети града в четвъртък и защити агентите срещу събралите се „анархисти“Той обвини държавните и градските власти, че не са успели да „възстановят реда“, казвайки, че „Портланд е под обсада в продължение на вече 47 дни“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments