Започва заседанието на Националния съвет на БСП

0
134
БСП
БСП. Снимка: Искра.бг

Всеки момент ще започне заседанието на Националния съвет на БСП. То е предвидено за 11:00 часа днес на „Позитано“ 20 и е съвместно с коалиционните партньори, депутатите от парламентарната група на политическата сила и членовете на предизборния щаб.

В дневния ред е предвидено да бъде представен доклад за резултатите от проведените на 11 юли парламентарни избори, анализ на кампанията и мерки за действия, които е нужно левицата да предприеме, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тема от дневния ред на социалистите днес ще бъде и 130-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България. По традиция тя ще бъде отбелязана с отдаване на почит пред паметниците под връх Бузлуджа – на Хаджи Димитър, на Габровско-севлиевския партизански отряд и на Първооснователите на 31 юли. По повод юбилейната годишнина на партията ще бъде връчена наградата за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора“, а в следобедните часове в град Казанлък ще се състои дискусия по въпросите на съвременната лява идеология, нейното настояще и бъдеще.

На събитието ще бъдат набелязани действията на парламентарната група в 46-то Народно събрание, като Националният съвет на БСП и парламентарната група трябва да приемат съвместна позиция относно приоритети за водене на преговори с парламентарно предствените партии и политически действия при евентуално възлагане на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, че вчера представители на БСП и „Има такъв народ“ проведоха консултации. След тях соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че разговорите продължават и че имат както сходства, така и различия. Тя отбеляза, че са „против“ приватизацията на ББР, както има и различни позиции за повишението на пенсиите: „Ние искаме това да е сега, колегите искат да е догодина. (…) ИТН искат демонополизация на НЗОК, а ние не поддържаме тази теза. Разгледахме програмите на двете партии, тепърва ще излъчим експертни групи, за да може да се работи.“

По думите й сходства имат по отношение на съдебната реформа, което изисква промяна на Конституцията, както и нов закон за Антикорупционната комисия.

Същевременно Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ посочи: „БСП са по-социални, а ние сме по-твърди, но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят, защото другият вариант е да се ходи на избори, което за нас не е проблем.“

Междувременно симпатизанти и членове на левицата се събраха на протест преди началото на пленума на „Позитано“. Те настояват за искане за промяна в ръководството на БСП, а поводът – разочароващите резултати от изборите на 4 април и на 11 юли, както и различия за развитието на партията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments