Започва въвеждането на Единната система за туристическа информация

0
49
Министерство на туризма
Снимка: Министерство на туризма

От днес започва въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). В срок до 1 октомври в системата трябва да постъпи информация за всеки туристически обект в страната. Чрез нея ще се обменят данни между Министерството на туризма, общините, данъчните и МВР.

По този начин вече ще се отразява реалният брой гости в туристическите обекти. Системата ще повиши приходите за хазната, ще се изсветли сектора и ще ограничи сивия сектор в него. Предвиден е и гратисен период до 1 октомври.

Очаква се до 1 октомври да да се регистрират над 18 800 места за настаняване, които са вписани с уникален идентификационен номер в Националния туристически регистър. Министър Ангелкова припомни, че глобата за нарушители при първо нарушение е в размер от 1000 до 3000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето нарушение от Министерство на туризма ще пристъпват и към заличаване и отнемане на лиценза.

„Предстои ни летен сезон и не искаме да се получава срив“, изтъкна Ангелкова по повод гратисния срок до 1-ви октомври. Тя увери още, че мониторинг ще се прави на всеки две седмици. „От 264 общини – 83 изобщо не са въвели никакви данни за туристическите си обекти“, изтъкна Ангелкова.

Тя увери, че Министерство на туризма е създало сериозна организация за подкрепа на общините. Петте пилотни общини, които са въвели данните си близо на 90%, са Бургас, Созопол, Столична община, Враца, Велинград.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments