Започва първият ковашки събор в Асеновград

0
19
Ковашки събор
Ковашки събор. Снимка: Община Асеновград

Днес започва първият ковашки събор в Асеновград. В града ще пристигнат едни от най-добрите ковачи и майстори ножари у нас. В рамките на 3 дни ще бъдат демонстрирани много техники за коване, различни видове ножове, брадви, вилици за барбекю и др. Ще бъдат изковани сувенирни ножчета и изделия от метал. Всеки желаещ ще има възможността да се опита да изкове нещо сам, под наблюдението на майстор ковач и съветите му.

Каква ще бъде програмата на събитието?

Петък – 26-ти май:

 • 08:00 ч. – 12:00 ч. – изграждане на работните площи и зони.
 • 12:30 ч. – 20:00 ч. – време за работа, тест на пещите и коване на различни изделия от метал + възможност за зрителите и гостите да опитат да изковат свои изделия, под наблюдението и съветите на майсторите.

Събота – 27-ми май:

 • 08:30 ч. – отваряне на работилниците, палене на пещите и коване на ножове и други произволни изделия от метал. Майстори ковачи от различни краища на страната ще показват уменията си в коването. Ще бъдат изковани сувенирни малки ножчета, отварачки, листа и други изделия от желязо.
 • 10:30 ч. – 11:00 ч. – официално откриване на Ковашкия събор.
 • 11:00 ч. – 13:00 ч. – време за работа по изковаване на ножове и др. изделия от майсторите. Възможност за гостите и наблюдаващите да опитат да изковат изделия от метал сами, под наблюдението и съветите на майсторите. Ще бъдат показани и изковаване на нож, техники при направата на острие и правилното разпределение на пропорциите при коването. Майстори с показно.
 • 13:00 ч. – 14:30 ч. – Мастър клас с майстор Кирил Митрашков. Изковаване на майсторски нож, съчетано с лекция и показно за анатомията и коването. Правилни начини за коване, захват на чука и стойка, предпазващи от травми.
 • 14:30 ч. – 16:00 ч. – Мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на кука за дране от метал, показваща много и различни видове техники от коването, съчетано с лекция по правилното използване на различните видове техники при коването – усукване, подбиване, изтегляне и др.
 • 16:00 ч. – 20:00 ч. – време за изковаване на различни сувенирни изделия от метал, както и възможност за гости от публиката да изпробват своите умения в коването и да изковат собствени изделия, под наблюдението и насоките на майсторите.
Ковашки събор
Ковашки събор. Снимка: Община Асеновград

Неделя 28-ми май:

 • 08:30 ч. – 12:00 ч. – отваряне на работилниците, палене на пещите и започване с коване на ножове, сувенирни изделия и други ковани изделия от метал. Майсторите ще покажат различни техники в изковаването на различни изделия. Възможност за всеки да изпробва уменията си и да научи и усвои техники за коване на изделия от метал.
 • 10:00 ч. – 12:00 ч. – Мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на ковашки клещи с различни техники. Обяснение за методите на коване и различните видове клещи.
 • 12:00 ч. – 13:00 ч. – връчване на грамоти на участниците, участвали активно в събора и показали своите умения на публиката.
 • 13:00 ч. – 18:00 ч. – възможност за зрителите да изпробват своите умения и да опитат да изковат свое изделие от метал, под надзора и напътствията на майстор.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments