Започна втората задължителна матура – зрелостниците пишат по вариант 1

0
116
Тест
Снимка: Wikimedia Commons

В 8:00 часа започна вторият задължителен държавен зрелостен изпит. Той се провежда по 13 предмета, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

41 716 зрелостници са подали заявление за явяване на втори ДЗИ. Най-много от тях – 14 612, са избрали да се явят на изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биология, като матура по него са избрали да положат 11 076 ученици.

6000 зрелостници са избрали география за втория си изпит, 4287 – философия, а над 2200 – математика. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници.

В класните стаи има по двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.

Вторият ДЗИ се провежда в 3861 зали в 608 училища, а за изпитите по желание залите са 174 в 61 училища.

Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят. Те продължават 4 астрономически часа.

Матурите по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият – 150 минути.

Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments