Започна свиканата от Константин Бачийски пресконференция във връзка с казуса „Росенец“

1
155
Константин Бачийски
Константин Бачийски (в средата) и Стоян Арнаудов (вдясно). Снимка: Скрийншот от видео на "БТА"

В 14:00 ч. днес започна свиканата от бургаския общественик Константин Бачийски конференция във връзка с казуса с парк „Росенец“, който е „българският Бермудски триъгълник“. На нея присъства и адвокатът Стоян Арнаудов, бивш юрисконсулт на Община Бургас.

От царско време територията на „Росенец“ е определена за народен парк и нито една власт не е посегнала досега на този имот, докато бургаският кмет Димитър Николов не издава „тази апокрифна заповед“, с която отменя статута на общинска публична собственост. Оттам нататък започва трансформацията, разказва Константин Бачийски.

Много е интересно кому е изгодно това нещо, лаконичен е той. В интерес е на хора, които придобиват собствеността на парка, а именно фирми и лица, близки до сараите на Доган и на част от управляващите в Бургас.

Общественикът разказа как Община Бургас през 1999 г. се опитва да бъде възстановена територията и в съдебно решение се казва, че няма какво да се възстановява, тъй като през цялото време тя притежава земята. Възниква спор и се водят дела на няколко инстанции, като на последна инстанция общината печели делото. Всички процедури са спазени.

Един от въпросите, които бяха разгледани на срещата, е как терен с размерите на средно малък град се „губи“ от територията на Република България. Ще бъдат представени и доказателства за „изчезването“ на 1100 дка терени край морето, публична собственост.

Тема на дискусия са и последните разкрития около казуса „Росенец“ и отказът на депутатите в едноименната Комисия към 46-то НС да проучат и установят евентуални незаконосъобразни действия на територията на парк „Росенец“ и района на нос Чукалята.

Напомняме, че вчера депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП провалиха последното заседание на Комисията по казуса „Росенец“. Председателят Калоян Янков от „Демократична България“ направи два опита да бъде събран кворум, но и двата се провалиха. Комисията трябваше да започне в 14:00 ч. 15 минути по-късно в залата имаше само 6 народни представители от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Комисията е общо от 12 души. Така един народен представител не достигна, за да бъде събран кворум и да се проведе заседание.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Miooo
Miooo
2 години по-рано

жалко за земята.