Заплахите в интернет – имаме ли повод да се притесняваме?

0
270
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Все повече потребители в интернет стават жертва на опити за измами. В един от случаите получаваме имейли, в които се твърди, че сме заразени със злонамерен софтуер, посещавайки сайт за възрастни, както Искра.бг Ви съобщи по-рано днес.

Нашият екип се свърза с компютърния специалист Костадин Пумпалов, за да разберем има ли реална заплаха и какви стъпки трябва да се предприемат в подобен случай. Ето какво обяснява той:

Това са фалшиви съобщения и зад тях не се крие опасност. Целта е получателят да се стресне, а подателят да използва страха му, за да изкара пари. Човекът зад екрана няма как да има наши снимки или клипове и не бива да се поддаваме на манипулацията.

Пумпалов уточни, че е най-добре да не отваряме писма, които са от съмнителен подател. Може да настане проблем, когато има наличие на криптовирус, който заключва файловете. Тогава ще ни искат пари, за да ни върнат достъпа до документите и снимките, запазени на устройството ни:

Има хора, които са ставали жертва на подобна измама. Изпращали са исканата сума и са получавали възможност отново да ползват информацията си. Други също са спазвали указанията на престъпниците, но ключ не им е даден.

Костадин твърди, че издирването на виновниците не е лесна задача. По тази причина няма как да им се потърси отговорност. Необходимо е да знаем начините, по които да се предпазим:

Много трябва да се внимава – хакерите стават все по-изобретателни. Препоръчвам редовното обновяване на Windows и антивирусната програма, като е добре да използваме платена версия. Другите не вършат много работа. Много хора си мислят, че е скъпо и преди години наистина беше. Сега можем да си закупим такава на цена от 25 лева и да си осигурим повече спокойствие.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от