Измамници изпращат заплахи на електронните ни пощи – искат пари

0
265
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Измамници се опитват да манипулират потребителите на интернет, за да получат пари. Изпращат електронни писма, в които обясняват, че получателят е заразен със злонамерен софтуер, посещавайки сайт за възрастни.

Изнудвачите обясняват, че имат пълен контрол над устройствата на жертвата си и я наблюдават дълъг период от време. Притежават записи, които могат да направят обществено достояние. Единственият начин това да се предотврати е като се изпрати исканата сума, която трябва да бъде преведена в биткойн портфейл.

Публикуваме част от писмото без редакторска намеса:

„Гледам те няколко месеца. Факт е, че сте били заразени със злонамерен софтуер чрез сайта за възрастни, който сте посетили. Ако не сте запознати с това, ще ви обясня. Троянският вирус ми предоставя пълен достъп и контрол над компютъра ви или друго устройство. Това означава, че мога да видя всичко на екрана ви, да включа камерата и микрофона, но вие не знаете за това. Имам достъп и до всичките ви контакти, данни в социалните мрежи и цялата ви кореспонденция. Защо вашият антивирус не е открил злонамерен софтуер? Отговорът: Моят зловреден софтуер използва драйвер. Актуализирам подписите му на всеки 4 часа, така че антивирусът ви да не подаде сигнал.“

Престъпниците обещават, че след като получат исканото, то никога повече няма да се свържат с изпращача и да го притеснят. Срокът, в който изискват да се направи плащането е 50 часа.

Обясняват, че не допускат грешки и би било излишно да се подаде жалба. Писмото и биткойн адреса не можели да бъдат проследени.

Много хора не обръщат внимание и осъзнават, че с тях се прави опит за измама. Друга част обаче изпадат в паника, дори да са сигурни, че не са влизали в горепосочените сайтове.

Специалистите съветват да не се притесняваме от подобни заплахи. Да бъдем внимателни, когато избираме защита на устройствата си и да се грижим за сигурността си в мрежата.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от