Зам.-министър Христов: 15 самосвала и 4 багера помагат за разчистване на щетите в Карловско

0
45
Захари Христов
Захари Христов. Снимка: МРРБ

Цялата налична техника на „Автомагистрали“ ЕАД ще взема участие в разчистването на щетите след наводнението в селата в Община Карлово, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов пред журналисти. По думите му на място има 15 самосвала, 4 багера, 20 служители на държавното дружество, 40 служители на Националното тол управление и служители на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Около 10 пътнотранспортни фирми също помагат за отстраняването на авариите по пътищата, добави Христов, който е с. Каравелово заедно с изпълнителния директор на „Автомагистрали” ЕАД инж. Иван Станчев и председателя на УС на АПИ инж. Иво Иванов.

По обед се очаква да пристигне още техника. Всичко каквото МРРБ може да предложи е налице, каза още заместник-министър Христов. И допълни, че първата задача е да се направят проходими населените места в региона.

В помощ на властите на терен се включи и специализирана механизация на частни строителни компании, членове на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара “Пътища”.

ВиК-Пловдив работи по отстраняване на авариите на помпените станции край засегнатите населени места. Ще бъде направен оглед и техниката ще бъде разпределена така, че да достигне навсякъде, където е нужно.

Междувременно кметовете на Троян и Карлово поддържат непрекъсната комуникация, като целта е да се окаже адекватна и бърза помощ на пострадалите. Очакванията на потърпевшите са да бъдат подпомогнати от доброволци за разчистване на засегнатите терени, от консервирани храни в срок на годност, които могат да бъдат раздадени веднага, и от минерална вода.

В рамките на днешния и утрешния ден всички граждани, които имат желание да помогнат на пострадалите от наводненията в съседната община Карлово, могат да оставят пакети хранителни продукти при дежурния в сградата на Община Троян.

Към Карлово ще бъдат пренасочени и продукти, останали след Великденската дарителска кампания. Хранителните пакети, заедно със закупен от Община Троян камион с минерална вода, ще бъдат своевременно извозени към наводнените села.

От Община Троян коментират, че трагедията в Карловско е провокирала отделни хора да заявят социалните мрежи желание за включване с доброволен труд. В разчистването на щетите ще се включат и доброволци от „Доброволното формирование“-Троян. Местната администрация в Троян е готова да осигури нужния транспорт за всички желаещи да помогнат на пострадалите. Призовават се доброволците да се свържат на тел. 0670/6 80 50.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments