Заков: Стратегическият компас създава основата за по-силен и по-способен ЕС в сигурността и отбраната

0
33
Драгомир Заков
Драгомир Заков. Снимка: МО

Министърът на отбраната Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развитието на сигурността и отбраната на Европейския съюз (ЕС), отразена в Стратегическия компас, съобщиха от ведомството. 

След повече от година дискусии, новият стратегически документ на ЕС бе одобрен от Съвета „Външни работи/Отбрана“ на 21 март, на съвместна сесия на министрите на отбраната и министрите на външните работи. На фона на променената ситуация за сигурност, Компасът създава основата за по-силен и по-способен ЕС в сигурността и отбраната, който защитава европейските интереси, ценности и граждани.

Той съдържа широк набор от инструменти и инициативи в четири основни области: отговор на кризи, изграждане на устойчивост, инвестиране в способности и развитие на партньорствата. Предвижда се създаване на нов инструмент за бързо реагиране, както и насърчаване на инвестициите и иновациите при съвместно изграждане на отбранителни способности.

Министър Заков подчерта важността на сътрудничеството с НАТО, силната трансатлантическа връзка, както и взаимно допълване на двете организации в областта на сигурността и отбраната. Стратегическият компас ще бъде предложен за окончателно одобряване от европейските лидери на Европейския съвет на 24 – 25 март.

Министрите на отбраната обсъдиха също аспектите по сигурността във връзка с руската военна агресия в Украйна, прилагането на одобрените от ЕС мерки за помощ, както и продължаването на усилията за подкрепа. Министър Заков информира за помощта и съдействието на украинските бежанци, която страната ни продължава да оказва, съобщиха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments