Заключването на Шанхай поради COVID се разшири в целия град

0
8
Шанхай
Шанхай. Снимка: Pixabay

Китайските власти разшириха блокирането на Шанхай, така че да обхване всичките му 25 милиона души след нов скок на COVID случаите. Първоначално имаше отделни мерки за източната и западната част на града, но сега целият мегаполис е обект на безпрецедентни ограничения, информира „BBC“.

Шанхай е най-големият отделен град, който е блокиран досега. Важният финансов център се бори с нова вълна от новозаразени повече от месец. Съобщените случаи са се увеличили до над 13000 на ден, въпреки че цифрите не са високи по някои международни стандарти.

Жителите на някои райони на града казаха, че строгата политика означава, че на никой не е позволено да напуска жилищния си комплекс, дори за основни провизии. Хората съобщиха за трудности при поръчката на храна и вода онлайн, с ограничения за това кога клиентите могат да направят своите поръчки поради съкращаване на доставките и персонала за доставка.

Градът тества границите на китайската стратегия за нулев COVID на фона на нарастващия обществен гняв заради правилата за карантина. Политиката отличава Китай от повечето други страни, които се опитват да живеят с вируса.

Но по-лесното разпространение и по-мекият характер на варианта Омикрон доведоха до въпроси дали настоящата стратегия е устойчива в дългосрочен план.

„В момента превенцията и контролът на епидемията в Шанхай е в най-трудния и най-критичния етап“, каза Ву Цяню, служител от общинската здравна комисия. Той добави:

„Трябва да се придържаме към общата политика на динамично освобождаване без колебание, без колебание.

В понеделник Шанхай съобщи за рекордните 13086 нови асимптоматични случая на коронавирус, след като програма за тестване в целия град взе проби от повече от 25 милиона души за 24 часа.

Най-малко 38000 души са били изпратени в Шанхай от други региони, което според държавните медии е най-голямата национална медицинска операция след затварянето на Ухан в началото на 2020 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments