Задържаха злато за 820 000 лева на МП „Капитан Андреево“

0
90
Бижута
Бижута. Снимка: Агенция "Митници"

Близо 7 килограма недекларирани златни изделия за 826 597 лева откриха митническите служители при три проверки, съобщават от Агенция „Митници“.

Най-голямото количество – 5446.1 грама златни накити на стойност 686 208 лева са открити при проверка на лек автомобил с чужда регистрация, влизащ в страната от Турция на 19 март. В превозното средство освен водача пътували и четири жени, всички молдовски граждани.  

По метода „анализ на риска“ колата е селектирана за щателна митническа проверка, при която в две възглавнички на задната седалка са открити пакети, съдържащи изделия от жълт метал. В хода на проверката се установява, че те са собственост на една от пътничките. При последвалия личен преглед на четирите жени в бельото им са открити пръстени, медальони, синджири, обеци, гривни.

Според направената експертиза накитите с общо тегло 5252.20 грама са от 14- и 21-каратово злато на стойност 661 777 лв.  

По случая са образувани четири досъдебни производства, които се провеждат от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Молдовските гражданки са привлечени към наказателна отговорност и им са взети мерки за неотклонение „гаранция“ в размер от по 3000 лева, както и „забрана за напускане на страната“ освен с разрешението на Окръжна прокуратура- Хасково.

Акт по Валутния закон е съставен и на шофьора на автомобила за откритите при извършения му личен преглед недекларирани 193.90 грама златни бижута на стойност 24 431 лева. Пакетът със златните бижута е бил укрит  под ластичен колан около кръста на мъжа.

Ден преди това, на 18 март, митническите инспектори и служители на РУ-Свиленград извършват проверка на лек автомобил с българска регистрация, който пристига на пункта на път от Турция за България.  

При проверката е установено, че на пода на автомобила зад предната седалка, в полиетиленова чанта, съдържаща хранителни продукти, са укрити 9 плика с изделия от жълт метал. Открити са 30 пръстена, 8 медальона, 21 колиета,  38  гривни и 4 чифта обици, които според експертната оценка са с общо тегло 587.70 грама на стойност 54 068 лева.  По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор.

Третият предотвратен опит за пренасяне на недекларирани златни изделия е на 17 март, когато на пункта пристига товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Англия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са открити нарушения.

При последвалия личен преглед на водача митническите служители откриват 6 пакета, укрити в дрехите му – 4 в хастара на якето и по един в чорапите, съдържащи 938.28 грама златни накити. Според експертизата на вещото лице откритите бижута са от 14-каратово злато на обща стойност 86 321 лева.

Водачът на товарния автомобил Б.А., на 45 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане на страната“ освен с разрешението на Окръжна прокуратура-Хасково.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments