Задържаха турски гражданин на ГКПП Дунав мост-Видин, „скрил“ над килограм и половина злато до резервоара на камиона си

0
257
Злато
Злато. Снимка: Окръжна прокуратура-Видин

Приблизително килограм и половина златни изделия са задържали служителите на ТД „Митница-Русе“ в района на ГКПП Дунав мост-Видин при проверка на товарен автомобил, който е пътувал със стока от Турция за Западна Европа на 17 септември.

Шофьорът е турски гражданин с инициали Ю.Я. Той е казал пред митническите инспектори, че превозва текстил от Турция за Холандия и няма стоки, подлежащи на деклариране.

При последвалата щателна проверка под капака на резервоара са открити 6 пакета с бижутата от жълт и бял метал. Общото тегло на намерените контрабандни златни изделия е 1469,54 грама.

Злато
Злато. Снимка: Окръжна прокуратура-Видин

По време на разпита Ю.Я. е обяснил, че „скрил златото защото се страхувал от обир“.

Намерената контрабандна стока е иззета по надлежен ред. От изготвената по делото експертна справка е видно, че общата стойност на предмета на престъплението е 84 219,38 лева.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Русе под надзора на Окръжната прокуратура във Видин за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната стоки и предмети в големи размери за търговски или производствени цели без знанието и разрешението на митниците. Ю.Я. е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Обвиняемият е осъждан с влязла в сила присъда на Районен съд-Свиленград от юли 2022 г. с наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments