Задържаха четирима за имотни измами, сред тях е и бивш нотариус

0
102
Министерство на вътрешните работи
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Четирима души, сред които и бивш нотариус, са задържани за извършване на имотни измами в столицата. Те са обвинени за участие в престъпна група, стана ясно по време на брифинг на СДВР и Специализираната прокуратура.

Прокуратурата наблюдава разследването от началото на миналата година, обяви прокурор Ваня Кръстева.

„Характерно е, че те са се насочвали към възрастни лица или такива с психични проблеми, които лесно могат да бъдат манипулирани или рядко поддържат връзка с роднините си. Членове на групата са осъществявали контакти с тях и са ги карали да им подписват пълномощни, които после са използвали за прехвърляне на техни недвижими имоти, които потърпевшите са загубвали“, обясни прокурорът, цитиран от „Днес“.

„Има множество събрани веществени доказателства – документи, нотариални актове и пълномощни за значителен брой измами“, допълни тя, като уточни, че в някои от случаите измамите са били предотвратени от служители на СДВР.

„Предприети са действия по претърсвания и изземвания както на членове на групата, така и на техни близки. Специализираната прокуратура ще входира искане за взимане на постоянни мерки за задържане под стража за 72 часа“, каза още прокурор Кръстева.

В хода на спецоперацията са били задържани 10 лица, уточни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

„Преди около 7-8 месеца е постъпил оперативен сигнал в Столичната дирекция за група, която се занимава с неправомерно придобиване на имоти, като част от имотите, говорим за 23 имота на територията на Столична община, са придобити чрез въвеждане в заблуждение на носителите на правата, говорим за собствениците под различен предлог, използвайки тяхната неопитност и неосведоменост. Колегите от прокуратурата споделиха, че част от пострадалите са самотно живеещи хора, а част от тях са с психически отклонения, които не осъзнават и не могат да ръководят действията си и постъпките си и по този начин без реално да осъзнават прехвърлят своите имоти“, обясни директорът на столичната полиция – ст. ком. Георги Хаджев, цитиран от „Дарик“.

„И в същото време насреща нямаме получаване на имотна облага или в някои от случаи говорим за предоставяне на облага, да речем предоставяне на телевизор или хладилник, в минимален размер. В част от другите сделки имотите са придобивани чрез неистински документи от стара архива, на които им е придаван вид, че изхождат от стара архива. В групата участва и бивш нотариус, който ги е подпомагал чисто интелектуално, което се изразява в консултации по отношение на документите, които трябва да бъдат подготвени за конкретните сделки“, каза още ст. комисар Хаджев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments