За трапезата на Великден: Следете за маркировка върху агнешкото и яйцата

0
124
Яйца
Яйца. Снимка: БАБХ

Липса на маркировка върху агнешкото месо и яйцата преди Великден – това са сред най-честите нарушения, които установяват при проверка служителите на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

При агнешкото месо най-често липсват документи и здравна маркировка, тоест печат върху него. Това означава, че то е без произход и би могло да бъде потенциално опасно за консумация, обясни пред „БНТ“ д-р Любомир Кулински – директор на дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ.

Когато при контрола се установят нередности, месото се бракува и се праща за унищожаване.

При яйцата проблемите са подобни – липсва маркировка върху черупката. Има голямо количество яйца, определени за унищожаване, тъй като нямат нито документи за произход, нито код, показващ техния произход.

Маркировката върху черупката на яйцето е гаранция, че то произхожда от регистрирана ферма и е преминало през ветеринарен контрол.

От БАБХ призовават хората да не купуват яйца в пликчета и от гаражи. А да се доверят на регистрирани производители, които са проверени и предлагат продукцията си в магазините.

Наред с текущия контрол заради наближаващите празници, от БАБХ са предприели и  засилени проверки. Те са насочени към предприятия за производство на месо,  магазини и заведения за обществено хранене. Инспектират цялата верига от началото до края.

Инспекциите до този момент показват, пазарът е относително спокоен, що се отнася до безопасността на храните. Липсват груби нарушения или хранителни инциденти. Но все пак има регистрирани нередности в почти всяка от областите. Има санкционирани няколко обекти, които предлагат агнешко месо.

На 9 и 10 май на сайта на БАБХ ще бъде налична обобщената информация от проверките.

Медици от над 40 държави наблюдаваха операции на живо от ВМА

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments