За трапезата на Великден: Следете за маркировка върху агнешкото и яйцата

0
161
Яйца
Яйца. Снимка: БАБХ

Липса на маркировка върху агнешкото месо и яйцата преди Великден – това са сред най-честите нарушения, които установяват при проверка служителите на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

При агнешкото месо най-често липсват документи и здравна маркировка, тоест печат върху него. Това означава, че то е без произход и би могло да бъде потенциално опасно за консумация, обясни пред „БНТ“ д-р Любомир Кулински – директор на дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ.

Когато при контрола се установят нередности, месото се бракува и се праща за унищожаване.

При яйцата проблемите са подобни – липсва маркировка върху черупката. Има голямо количество яйца, определени за унищожаване, тъй като нямат нито документи за произход, нито код, показващ техния произход.

Маркировката върху черупката на яйцето е гаранция, че то произхожда от регистрирана ферма и е преминало през ветеринарен контрол.

От БАБХ призовават хората да не купуват яйца в пликчета и от гаражи. А да се доверят на регистрирани производители, които са проверени и предлагат продукцията си в магазините.

Наред с текущия контрол заради наближаващите празници, от БАБХ са предприели и  засилени проверки. Те са насочени към предприятия за производство на месо,  магазини и заведения за обществено хранене. Инспектират цялата верига от началото до края.

Инспекциите до този момент показват, пазарът е относително спокоен, що се отнася до безопасността на храните. Липсват груби нарушения или хранителни инциденти. Но все пак има регистрирани нередности в почти всяка от областите. Има санкционирани няколко обекти, които предлагат агнешко месо.

На 9 и 10 май на сайта на БАБХ ще бъде налична обобщената информация от проверките.

Медици от над 40 държави наблюдаваха операции на живо от ВМА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук