За повече ред и чистота в Бургас: Предлагат по-строг контрол и санкции за нарушителите

2
4525
Нощен Бургас
Бургас. Снимка: Искра.бг

Засилване на контрола по спазването на Наредба за опазване на обществения ред на територията на община Бургас предлагат общински съветници.

Те са входирали докладна записка, която трябва да бъде разгледана на следващото заседание на местния парламент в края на месец юни. Според Мариян Иванов, Александър Койчев и Виктория Върбанова през годините бургазлии са свидетели на многобройни нарушения по отношение на спазването на общинските наредби на територията на града.

„Граждани непрекъснато сигнализират и недоволстват за паркирани автомобили на тротоари и зелени площи; за неправомерно изхвърляне на отпадъци извън определените за това места; за замърсяване на детски площадки и паркове; за вдигане на шум и вандалски прояви; за завземане на общинска собственост, каквато са улиците, посредством импровизирани средства като туби от вода, собственоръчно направени табели, чували и всякакви други подобни; не на последно място – и нерегламентирано движение на велосипедисти и ползватели на електрически превозни средства“. 

Общинските съветници напомнят, че наредбите и законите са лишени от смисъл, ако не се контролира тяхното спазване и изпълнение. Това според тях може да стане най-ефективно с контрол от съответните институции, което включва проверки и санкции, ако се наложи. Те предлагат този контрол да се засили, като напомнят, че право да съставят актове по тази наредба имат както служители на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“, така и други длъжностни лица, определени със заповед на кмета.

„Нашето предложение е да се изготвят графици за регулярни проверки от страна на общински служители, които да извършват цялостни обходи на даден квартал или населено място, в рамките на един работен ден. Напр: в понеделник – в кв. „Сарафово“; вторник – кв. „Рудник“ и т.н., като дните за подобни обходи не трябва да са едни и същи (напр. – всеки понеделник да е заложен кв. „Сарафово“)“.

В мотивите към докладната записка се припомня, че подобни предложения са били отхвърляни с аргумента за недостатъчна численост на администрацията, но този проблем може да се реши с правилно окомплектоване на екипи.

Ако предложението им бъде прието, то ще бъдат създадени за обходни целодневни проверки на община Бургас, а на базата на резултатите от тях ще бъде изготвен отчет на всеки шест месеца. 

Как Странджа спаси жителите на Средец от чумата в края на XVIII век

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Noname
Noname
29 дни по-рано

Община Бургас да направи паркинги,а не да рисува зони.

Стефан Белев (тя знае кой съм)!
Стефан Белев (тя знае кой съм)!
21 дни по-рано

От кога Виктория Върбанова познава Бургас и неговите проблеми?
Това не е с.Проф.Иширково,нито с.Кошарица,за да дава съвети какво да се направи!
Да си държанка на Костя Копийкин и да познаваш проблемите на Бургас са две неща,нямащи нищо общо помежду си !!!