За пореден път „Пролетни хирургични дни“ събра в Русе десетки лекари

0
833
Национален симпозиум
Национален симпозиум. Снимка: Община Русе

За пореден път Русе е домакин на националния симпозиум с международно участие „Пролетни хирургични дни“. Събитието се организира от русенски университет „Ангел Кънчев“ и лечебни заведения „Медика“. То ще продължи до утре и в него участват повече от 200 лекари от цялата страна.

Преди старта на научните секции специален поздрав отправиха и председателите на симпозиума – създателят и собственик на лечебни заведения „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотов, ректорът на университета акад. Христо Белоев, д-р Ивелин Йоцов, управител на УМБАЛ „Медика“, деканът на Факултета по обществено здраве в Бургаския университет и управител на КОЦ Бургас проф. Д-р Христо Бозов, дм и ректорът на Медицински университет Плевен проф. Д-р Добромир Димитров, дм.

Приветствие към домакините и участниците отправиха още областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков, който подчерта значението на събитието като национален форум за обмяна на опит и добри медицински практики.

„На УМБАЛ „Медика“ разчитат много русенци, а и жители от други области на страната“, сподели кметът по повод навършването на 10 години от основаването на лечебното заведение на днешния празник Благовещение. Той благодари на ръководството за устойчивостта през годините въпреки здравните и политически кризи и връчи на доц. Панайотов символен кристал на Община Русе.

В научната програма са включени над 70 доклада на медици, специалисти по хирургия /обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна и неврохирургия/; ортопедия и травматология и урология. Темата „Хирургията днес, хирургията утре“ ще дискутират преподаватели от 8 университета у нас и медици от над 15 водещи родни клиники.

Фокус във второто издание на симпозиума е детската хирургия, като своите трудове ще представят двама специалисти от Милано, Италия – проф. д-р Джианантонио Манцони, директор на клиника по Детска урология, и доц. д-р Алфредо Берреттини. Участие във форума ще вземе и хирургът, ръководител на клиника по Детска хирургия към Детска болница „Мария Кюри“ и преподавател в Медицински университет „Карол Давила“ в Букурещ, Румъния – проф. д-р Себастиан Йонеску.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments