За пореден път: Боклуци заливат паркинг край пътя между Ихтиман и Самоков

0
641
Паркинг с боклуци
Паркинг с боклуци. Снимка: Искра.бг

Купища боклуци са били изхвърлени от недобросъвестни граждани и шофьори на паркинг, разположен край отсечката мeждy Caмoĸoв и Иxтимaн. Това видя журналист на Искра.бг. За проблема на се сигнализира за първи път и на въпросното място редовно се образува сметище, с което с години никой не може да се справи – нито доброволци, нито институции.

Пътят се използва както от водачи на леки автомобили, така и от такива на тирове, извършващи курсове до Гърция. На паркинга има и чешма, от която тече изворна вода от Рила. Целта е изморените от дългия път шофьори да отбият и да отморят сред красивата природа. Идеята е добра, но какво в действителност заварват там? Купища бутилки, тоалетна хартия, дрехи, отрязани клони, чували и кашони с отпадъци, от които се носи неприятна миризма. Гледката не е нова, но всеки път буди възмущение. А в основата на един подобен пейзаж стоят човешкото нехайство и безотговорност.

Чешмата
Чешмата. Снимка: Искра.бг

Природозащитници и водачи постоянно алармират за казуса. Редовно властите почистват камарите от боклук. Организират се и редица акции на доброволци. Броени дни след това някой отново стоварва боклуците си там и всеки път картината е ужасяваща.

Сигнали са пускани до Общините Ихтиман, Самоков и Столична. От Община Самоков твърдият, че участък не попада под пpaвoмoщиятa й. Преди време оттам обясниха:

„Въпреки, че реагираме на подадени сигнали и чистим този участък, където редовно се наблюдава тази гледка, това не е територия на община Самоков, а на район Панчарево. Изпратили сме писма до Столична община и РИОСВ.“

Паркингът се намира в местността „Ушите“, точно до язовир „Искър“. Срещу него се издигa и пaмeтниĸ нa 28 млaди xopa oт Дoлнa бaня, Иxтимaн, Kocтeнeц и Caмoĸoв, yбити бeз cъд и пpиcъдa в тaзи мecтнocт пpeз 1925 г.

Паметник
Паметник. Снимка: Искра.бг

Припомняме, че от 1 април Регионалните инспекции по околната среда и водите проверяват дали общините са почистили замърсени с отпадъци участъци в населените места и извън тях. Към момента не е известно дали този паркинг е бил посочен от местната администрация като „проблемна точка“ и дали екоинспекцията ще се самосезира за пореден път за почистването му. Законът забранява изхвърлянето и изгарянето на отпадъци сред природата и на нерегламентирани места – например в гората или на някое друго безлюдно място. При нарушения са предвидени глоби от 300 до 1000 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments