За първи път в историята: Дъжд валя на ледник в Гренландия

0
17
Ледник, Гренландия.
Ледник. Снимка: Пиксабей

За първи път в историята се изля дъжд, а не сняг, на ледник в Гренландия – на около 2 мили надморска височина. За чудатото явление съобщава “CNN”.

Температурите по най-високите части в Гренландия през уикенда се повишиха над нулата за трети път от по-малко от десетилетие. Топлият въздух предизвика екстремно дъждовно време, като се изляха 7 милиарда тона вода върху ледената покривка, което е достатъчно, за да напълни отразяващия басейн в Националния мол във Вашингтон, окръг Колумбия, почти 250 000 пъти.

Това бяха най-силните валежи на ледената покривка, откакто са започнати записи на подобни явления през 1950 г., според Националния център за данни за снега и леда, а количеството ледена маса, загубено в неделя, беше седем пъти по-високо от среднодневното за това време на годината. Тед Скамбос, старши изследовател в Националния център за данни за снега и леда към Университета в Колорадо, каза, че това е доказателство, че Гренландия се затопля бързо. Пред „CNN“ Скамбос коментира следното:

“Това, което се случва, не е просто топло десетилетие или две в странстващ климатичен модел. Това е безпрецедентно явление.”

Станцията на върха на Националната научна фондация се намира в най-високата точка на ледената покривка на Гренландия, където учените могат да наблюдават арктическото време и промените в ледовете. Станцията е целогодишно оборудвана, за да наблюдава екстремни промени от 1989 г. насам. По-голямата част от дъждовете през уикенда паднаха на югоизточното крайбрежие на Гренландия до станцията Summit.

Дженифър Мърсър, програмен служител на Службата за полярни програми към Националната научна фондация, каза, че поради значителното дъждовно събитие, операциите на станцията на върха ще трябва да се променят. Пред медията тя коментира:

“Това означава, че трябва да вземем предвид метеорологични събития, с които не сме си имали работа до момента, но с които вече трябва да се занимаваме и да ръководим операциите така.”

Мърсър добави:

“Променящите се метеорологични събития, включително топене, силни ветрове и сега дъжд, през последните 10 години са настъпили извън обхвата на това, което се счита за нормално. И те изглежда се появяват все повече и повече.”

След като изменението на климата, причинено от човека, затопля планетата, загубата на лед бързо се увеличава. Голям доклад на ООН за климата, публикуван този месец, заключава, че изгарянето на изкопаеми горива е довело до топене на Гренландия през последните две десетилетия. Скорошно проучване, публикувано в списание “Cryosphere”, установи, че Земята е загубила зашеметяващите 28 трилиона тона лед от средата на 90-те години на миналия век, голяма част от които са от Арктика, включително ледената покривка на Гренландия.

През юли ледената покривка на Гренландия преживя едно от най-значимите събития на топене през последното десетилетие, като загуби повече от 8,5 милиарда тона повърхностна маса за един ден, което беше достатъчно, за да потопи Флорида в два инча вода. Това беше третият случай на екстремно топене през последното десетилетие, през което време топенето се е простирало по-далеч във вътрешността на страната, отколкото цялата ера на сателитите, започнала през 70-те години.

През 2019 г. от Гренландия отидоха в морето около 532 милиарда тона лед. През тази година неочаквано горещ приток и юлска топлинна вълна предизвикаха почти цялата повърхност на ледената покривка да се топи. В резултат глобалното морско равнище се повиши трайно с 1,5 милиметра. По този повод Скамбос каза:

“Ние прекрачваме праговете, които не се виждат от хилядолетия, и честно казано, това няма да се промени, докато не приспособим това, което правим към въздуха.”

Други необичайни събития също станаха по-чести, каза Мърсър. Преди две години полярна мечка стигна до станцията Summit, което беше необичайно, тъй като полярните мечки живеят в крайбрежните райони, където лесно могат да намерят храна. Мечката е изминала няколкостотин мили навътре през ледената покривка. Мърсър каза още, че през последните пет години три полярни мечки са били забелязани високо върху ледената покривка на Гренландия. По думите му дъждът ще има дълготраен ефект върху свойствата на снега, оставяйки кора от лед, която ще абсорбира повече енергия от слънцето, докато не бъде заровена от сняг. Скамбос коментира, че този слой коричка също ще бъде бариера, която предотвратява надолу източването на стопена вода, която след това ще наводни повърхността на ледения лист и ще започне изтичане на по-високи височини. Поради слоя лед, който е създало валежното събитие през уикенда “ще бъде видимо в рекордите на леденото ядро ​​в бъдеще”, каза Мърсър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments