За 90% от работните места у нас ще са необходими дигитални умения

0
26
Работа на компютър
Работа на компютър. Снимка: Pixabay

90% от работните места в България ще изискват от служителите да владеят дигитални умения в близките години. Това показват анализите на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, цитирани от заместник-министър Наталия Ефремова.

Според данните от Индекса на цифровата икономика и общество /DESI/, около 30% от населението в България притежава основни цифрови умения. Очакванията са до 2030 година около 80% от европейците да придобият такива умения.

Проектът на Агенцията за иновации и конкурентоспособност /АИКБ/ е част от по-голямата инициатива, която включва МТСП, Агенцията по заетостта, Националната агенция за професионално образование и обучение, социалните партньори и всички заинтересовани страни.

Наталия Ефремова посочи, че ведомството предприема няколко важни стъпки за подготовката на работната сила за цифровия преход. Това включва улеснен достъп до обучение чрез предоставянето на електронни ваучери и внедряване на електронна платформа за дистанционно обучение, където ще бъде предоставен достъп до обучение за професионални квалификации и ключови компетентности.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments