Йотова: По-силно трябва да се чува гласът на българската интелигенция

0
12
Йотова при представянето на книгата
Йотова при представянето на книгата. Снимка: Президентство

„Родната интелигенция трябва да върне достойното си място на публичната сцена, да се чува силно гласът ѝ. Днес тя сякаш се е примирила и ни е оставила на онези, които с особена натрапчивост от екраните и микрофоните заемат цялото ни лично и служебно пространство. Карат ни да потъваме в собствения си свят и да се отдаваме на апатията. Само интелигенцията със своя житейски опит, философия и талант може да ни спаси от клишетата, от чиято гравитация е трудно да се спасим.“

Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на представянето на книгата на Николай Дойнов „Относно: черната дупка в сърцата“. Припомняме, че Дойнов е поет и писател, председател на Съюза на народните читалища. В периоди на кризи най-много страда културата, защото първо се режат средствата за нея, заяви Йотова.

„Последствията от липсата на внимание и грижа за българската култура са дългосрочни. Трудно можем да възстановим онова, което ни прави българи и общество“, изтъкна тя.

Вицепрезидентът ще подкрепи инициативата на Съюза на народните читалище за възстановяване на читалището в село Каравелово.

„Пламъкът на читалищата, който гори силно като пламъка в кандилото, никога няма да бъде заменен от силата на неоновите лампи и на изкуствените отношения“, заяви тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments