Йорданова: Прокуратурата проглежда за шпиони, само при критики към Гешев

0
461
Надежда Йорданова
Надежда Йорданова. Снимка: Facebook

Прави впечатление, че у нас прокуратурата проглежда за наличието на шпиони и работата им на нашата територия в моменти, когато или се заговори за закриване на специализираното правосъдие, или се повдигнат критики към работата на главния прокурор.“

Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова заради изнесената информация от главния прокурор Иван Гешев за двама руски шпиони в страната ни. Тя е категорична, че този скандал започва публично от страна на прокуратурата и на по-късен етап ще утихне. През седмицата правосъдният министър внесе предложение до пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ за освобождаване от длъжност главния прокурор. Йорданова коментира пред „bTV“:

Това не е война между институциите, аз като правосъден министър прилагам закона такъв, какъвто е. В случая, когато се констатират нарушения от страна на главния прокурор, аз прилагам правомощията си по конституция. Време е да приемем, че в една правова държава институциите действат в съответствие със закона. Аз като юрист не съм подхождала към действие, което е обречено. ВСС е длъжен да разгледа по същество всяко едно твърдение. Този ВСС трябва да разгледа исканията по същество. Ако не прекрати мандата, ще носи отговорност пред обществото.“

Йорданова подчерта, че България е предприела необходимите мерки, за да помогне на украинските бежанци. По думите й са разширили правната помощ спрямо лицата, които навлизат на наша територия, която е безплатна. Тя посочи, че от вчера е активирана директивата за временна закрила на Европейския съюз. Правният министър обясни, че тези хора могат една година да бъдат на територията на ЕС, като се ползват с подкрепата й.

Правата, които имат като бежанци са за социална закрила, здравна помощ, работа, настаняване, цялата палитра от възможности„, уточни министър Йорданова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments