Йорданова: Избирателите ни очакват конституционна съдебна реформа

0
33
Надежда Йорданова
Надежда Йорданова. Снимка: Facebook

Главна цел на новоизбрания кабинет е да осигури време за рестарт на парламентарната република като изход от тежката политическа криза, в която се намира страната, каза бившият правосъден министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ Надежда Йорданова в ефира на „bTV“. Тя сподели, че е много горда с избора на колегата си Атанас Славов за министър на правосъдието, от когото се очаква отстояване на максимално ефективна конституционна реформа и върховенство на закона.

„При формирането на редовния кабинет подкрепа от ДПС не е търсена или договаряна. Това са фактите и нека не ги изопачаваме“, заяви Йорданова.

Според нея България се нуждае от конституционна реформа, гарантираща работеща съдебна система и справедливост в обществото, а за постигането ѝ са нужни разговор с парламентарно представените политически сили и подкрепа от 160 или 180 народни представители. За Йорданова постигането на независим съд и ефективна прокуратура без всевластен и безконтролен главен прокурор би означавало, че депутатите са си свършили работата по този приоритет.

„Избирателите са ни дали мандат да извършим съдебна реформа и дълбока конституционна промяна. Наша отговорност и въпрос на лидерство е да намерим най-добрия и ефективен начин това реално да се случи“, каза още Йорданова и напомни, че още в 45-ото Народно събрание “Демократична България” е представила конкретни предложения за конституционни промени в съдебната власт. Те включват разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия със съдийско самоуправление и ограничени правомощия на главния прокурор, индивидуалната конституционна жалба като гарант за правата на човека и преосмисляне на статута на служебния кабинет.

Попитана дали очаква освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, Йорданова повтори очакването си отпреди година членовете на ВСС да проявят гръбнак и професионализъм.

„Настоящият главен прокурор няма нито професионалните, нито нравствените качества да заема поста си. Чрез прессъобщения, пресконференции и подаване на топката напред-назад той се опитва да влияе на политическия живот. Това не трябва да се допуска“, заключи тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments