Явор Божанков, ПП-ДБ: Поведението на Радев ще изведе България от ЕС и НАТО

2
225
Явор Божанков БСП
Снимка: Скрийншот от "bTV"

„Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал – срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме.“

Това каза депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ Явор Божанков. Той подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект.

„Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. Президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Има няколко начина на действие в момента. Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля“, коментира депутатът пред „БНР“.

Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган.

Депутатът от ПП-ДБ заяви, че при конструирането на правителството „Денков-Габриел“ никога не е стоял въпрос за участие на Алексей Петров или бащата на Кирил Петков – Петко Петков.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Сияна
Сияна
2 месеци по-рано

Проблем в политиката в момента си мислч, че са жизофрениците от ДБ.

Ивайла
Ивайла
2 месеци по-рано

Според мен е ПП и ДБ си търсят алиби, за да може да саботират всякакви опити за правителство и да може да вземат те мандата. После ща обвиняват другите, ако пак не искат да съставят правителство с него. Въртят ги – сучат ги, само и само да са във властта.