Ясна е причината за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

0
147
Замърсяване на реки
Снимка: МОСВ

Установена е причината за замърсяването на реките Чепеларска и Юговска – това е нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД. Това е констатирала проверка на РИОСВ-Смолян, Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“ и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. По време на инспекцията присъстваха и екоминистърът Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.

Експертите установиха, че замърсяването в реката идва от незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището. Взети са водни проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата.

Министър Димитров благодари на всички институции за бързото решаване на проблема на територията на област Пловдив.

„Ако не беше добрата координация, включително извънредни проверки, работа през нощта, включително и проверки на място тази сутрин, ние още месеци наред щяхме да търсим точната причина за замърсяването на водата в реките Юговска и Чепеларска.“

„За мен само бързата реакция на всички държавни институции доведе до ясна отговорност от къде е замърсяването. Изненадващата проверка, рано сутринта позволи този път нарушителят да бъде установен. Всички държавни институции от вчера бяха на крак и в непрекъсната връзка. Много бързо бе създадена необходимата организация и днес отново бе извършена проверка, като всички документи за нарушението са предадени на компетентните органи. Сигурна съм, че законът ще се приложи с цялата тежест, защото тук е ясно, че съвсем съзнателно и умишлено е причинено опасното замърсяване на реките“, заяви Дани Каназирева.

Няма опасност за питейната вода, добави тя. Това показват резултатите от последните проби от лабораторията на ВиК-Пловдив.

Напоителни системи са преустановили водоподаването към каналите за напояването и захранването на рибарниците, уточни изпълнителният директор Снежина Динева.

В рамките на днешния ден ще са ясни и вторите проби от Басейнова дирекция, допълни директорът Цветелина Кънева. Тя обясни, че вчера установеното над нормата замърсяване със свободни цианиди е около 20 пъти над нормата при заустването на река Юговска, а в района на Асеновград над 15 пъти над нормата.

Директорът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева подчерта, че за първи път става свидетел на такова явно и грубо нарушение. Според нея умишлено са създадени условия за преливане на замърсени води в реката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments