Япония и Израел с ограничения за чужденци, след като СЗО съобщи за глобална заплаха от „Омикрон“

0
3
Тестване за коронавирус
COVID тестване. Снимка: Pixabay

Днес властите в Япония заявиха, че ще затворят границите си за чужденци и така третата по големина икономика в света се присъедини към Израел в предприемането на най-строгите мерки срещу варианта на коронавирус „Омикрон“, който според СЗО носи „много висок“ глобален риск от скок на случаите, предава „Агенция Ройтерс“.

Пазарите възвърнаха нивата си с известно хладнокръвие, докато инвеститорите очакваха допълнителни подробности за варианта, след като миналата седмица потънаха поради опасения, че той може да доведе до нови ограничения, заплашвайки зараждащото се икономическо съживяване от двегодишна пандемия.

Потенциално по-заразен от предишните варианти, „Омикрон“, идентифициран за първи път в Южна Африка, е открит в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Хонконг, Израел, Италия, Холандия и Шотландия. Вариантът „Омикрон“ вероятно ще се разпространи в международен план, което ще доведе до „тежки последици“ в някои области, предупреди Световната здравна организация (СЗО) своите 194 държави-членки. Световният здравен орган, който предупреди, че разбирането на нивото на тежест поради варианта може да отнеме време, от порядъка на няколко седмици, излезе със следното становище:

„Общият глобален риск, свързан с новия вариант на безпокойство „Омикрон“, се оценява като много висок.“

Като предпазна мярка за предотвратяване на най-лошия сценарий Япония ще затвори границите си за чужденци от вторник, каза премиерът Фумио Кишида, добавяйки, че е готов да се изправи пред критики за твърде предпазливост. Пред репортери Кашиди заяви:

„Това са временни, непредвидени мерки, които предприемаме от съображения за безопасност, докато имаме по-ясна информация за варианта „Омикрон“.

Той не каза колко време ще остане ограничението. Японците, завръщащи се от определени държави, ще бъдат сложени под карантина, добави той. Въпреки че Япония не е открила никакви инфекции с „Омикрон“, министърът на здравеопазването Шигеюки Гото каза, че се правят тестове, за да определи дали вариантът е заразил пътник от Намибия, който е дал положителна проба за вируса.

Израел, където забраната влезе в сила от полунощ в неделя, също обеща да използва технология за телефонно проследяване за борба с тероризма като средство за справяне с новия вариант.

Австралия пък заяви, че ще преразгледа плановете си за повторно отваряне на границите за квалифицирани мигранти и студенти от 1 декември, след като съобщи за открити първи случаи на „Омикрон“. Панел за национална сигурност ще се събере по-късно през деня, каза премиерът Скот Морисън, но добави, че е „малко рано“ да се възстанови двуседмичната хотелска карантина за чуждестранни пътници. В телевизията Nine News Морисън подчерта:

„Така че ние просто действаме стъпка по стъпка, получаваме най-добрата информация, вземаме спокойни, разумни решения.“

Симптомите на „Омикрон“ засега са съобщавани като леки и могат да бъдат лекувани у дома, каза южноафрикански лекар, един от първите, които подозираха, че се е появил различен вариант.

Препятствия за пътуването

Световната здравна организация призова членовете си да ускорят ваксинирането на групите с висок приоритет и да осигурят усилия за поддържане на основните здравни услуги, като посъветва подход, основан на риска, за коригиране на глобалните ограничения за пътуване. В позицията на органа се казва още:

„Omicron има безпрецедентен брой шипови мутации.

И още:

„Случаите и инфекции на COVID-19 се очакват при ваксинираните лица, макар и в малка и предвидима част.

Мароко заяви, че ще забрани всички входящи международни пътнически полети за две седмици от 29 ноември.

Сингапур отложи началото на ваксинирани пътни ленти с някои страни от Близкия изток, като Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, разглеждани като транзитни центрове за пътуване от засегнатите страни, съобщи здравното му министерство. Богатата град-държава в Югоизточна Азия и съседна Малайзия отвориха отново своята сухопътна граница, една от най-натоварените в света, за ваксинирани пътници, след затваряне от близо две години.

Индия разпореди тестове за COVID-19 на летищата от сряда за всички пристигащи от „рискови“ страни.

Великобритания, която заяви, че ще свика спешна среща на здравните министри от Г-7 в понеделник, е готова да представи нови насоки за удължаване на внедряването на бустерни ваксини за COVID-19 в светлината на бързото нарастване на инфекциите с „Омикрон“.

Шотландия е идентифицирала шест случая на „Омикрон“, каза в понеделник държавата, добавяйки, че служителите на общественото здравеопазване работят за установяване на обстоятелствата.

В Съединените щати президентът Джо Байдън ще предостави нови подробности за варианта и отговора на САЩ в понеделник, съобщи Белият дом.

Южна Африка заклейми ограниченията за пътуване като несправедливи и потенциално вредни за икономиката, заявявайки, че е наказана заради научната си способност да идентифицира рано вариантите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments