Ядрена криза в Иран: Нов закон цели да засили обогатяването на уран в страната и да спре инспекциите

0
130
Уран
Снимка от Pixabay

Иран предприе мерки за спиране на инспекциите на ООН в ядрените си обекти и засилване на степента на обогатяването на уран съгласно нов закон, одобрен от парламента на страната. Законопроектът ще изисква правителството да възобнови обогатяването на уран до 20% – много над 3,67%, договорени съгласно клаузите на Ядреното споразумение от 2015 г., ако санкциите за ограничаване на дейностите, свързани с обогатяване на уран, не бъдат облекчени в рамките на два месеца.

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че се противопоставя на прилагането на закона. Идеята за такава разпоредба дойде след целенасоченото убийство на най-добрия ирански ядрен учен. Мохсен Фахризаде е бил убит при мистериозно нападение извън столицата Техеран миналия петък. Иран вярва, че Израел, заедно с опозиционна група са използвали оръжие с дистанционно управление, за да извършат стрелбата. До момента властите на Израел не са коментирали публично твърденията за потенциалното участие на страната в престъплението. Фахризаде е изиграл решаваща роля в ядрената програма на Иран, макар че правителството настоява, че ядрената му дейност е била изцяло мирна. Както е известно страната е обект на осакатяващи западни санкции, целящи да й попречат да разработва ядрени оръжия.

Как ще се отрази новият закон на ядрената програма на Иран?

Съгласно закона, ратифициран от Съвета на пазителите на конституцията на Иран, Техеран ще даде два месеца на европейските лидери подписали Ядреното споразумение от 2015 г. да работят в посока облекчаване на санкциите срещу иранския петролен и финансов сектор, които бяха наложени, след като САЩ се оттеглиха от сделката през 2018 г. Ако санкциите не бъдат облекчени до крайния срок, правителството ще увеличи обогатяването на уран до 20% и ще инсталира модерни центрофуги, които ще се използват за обогатяване на уран, в ядрените си съоръжения в Натанц и Фордов. Друга стъпка, която се предвижда, е блокиране на достъпа на инспекторите на ООН до тези обекти. Преди законът да бъде ратифициран, президентът Рухани заяви, че правителството му не е съгласно със законодателството, което той определи като „увреждащо дипломацията„.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от Ядреното споразумение от 2015 г. през май 2018 г. и отново наложи строги икономически санкции върху Техеран. Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че ще върне САЩ към споразумението, договорено по времето на Барак Обама, както и че ще отмени санкциите, ако Техеран пристъпи отново към „стриктното спазване на клаузите на Ядрената сделка„. През юли 2019 г. Иран наруши наложеното ограничение за обогатяване на уран от 3,67%, като оттогава насам нивото на обогатяване остана стабилно, достигайки 4,5%.

Нискообогатеният уран, който обикновено има 3-5% концентрация на уран-235, може да се използва за производство на гориво за електроцентрали. Уранът, който се използва за производството на оръжия, е обогатен с 90% или дори повече. Подозренията, че Иран използва ядрената си програма като прикритие за разработване на ядрена бомба, накараха ЕС, САЩ и ООН да наложат санкции през 2010 г. Споразумението от 2015 г. имаше за цел да ограничи програмата по доказуем и проверим начин в замяна на облекчаване на санкциите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments