Манията по криптовалутата Hamster завладя Иран

0
153
Криптовалута
Снимка: Pixabay

Таксиметрови шофьори и мотоциклетисти са насочили ентусиазирано вниманието си към своите мобилни телефони, докато чакат на червен светофар в иранската столица Техеран по време на горещата вълна, която ежегодно обхваща страната през юни, пише „Associated Press“. Някои пешеходци в града правят същото. Всички те вярват, че могат да забогатеят лесно.

Обектът на тяхното внимание сега е приложение, известно под името Hamster Kombat. Като оставим настрана по-широката криптомания, която вече е обхванала редица нации в световен мащаб, силният възход на приложението в Иран подчертава една по-сурова истина, пред която е изправена Ислямската република преди предстоящите президентски избори, а именно икономика, засегната негативно от западните санкции и съпътствана от упорито висока инфлация и липса на работни места. Дори когато кандидатите за президент дават обещания за възстановяване на икономиката на страната, иранските граждани, които от години насам слушат за перспективите на биткойните, сега се впускат в това начинание с надеждата, че един ден то може да им донесе финансова сигурност, макар че не знаят кой стои зад него.

„Честно казано, това е признак на отчаяние“, казва експертът Амир Рашиди, който ръководи отдела за дигитални права и сигурност в организацията „Miaan Group“. По негови думи става дума за опит да се задържи всичко, за което хората таят малка надежда, че някой ден може да се превърне в нещо ценно.

Онези, които са успели да се освободят от активите си в застрашената иранска валута риал, закупуват масово недвижими имоти, произведения на изкуството, превозни средства, благородни метали и други ценни активи след провала на ядреното споразумение на Техеран със световните сили през 2015 г. По време на споразумението валутният курс беше 32 000 риала за 1 долар, а днес той е близо 580 000 риала за долар. В резултат на това, много хора са установили, че стойността на банковите им сметки, пенсионните им фондове и други активи е намаляла осезаемо заради бързото обезценяване през годините. Междувременно цените на плодовете и зеленчуците в страната са скочили с 50% от миналата година насам, а цената на месото се е повишила със 70%. Цената на пътуването с общо такси, което е често срещано в иранската столица, също се е увеличила почти двойно. Дори пътуването с метрото в Техеран, което все още е най-евтиният вариант за придвижване в града, е поскъпнало с около 30 %.

В подземните коридори и други части на Техеран търговци на дребно продават почти всичко, което им попадне под ръка. Именно тази обстановка на отчаяние и несигурност е е причина за нарастване на обществения интерес към криптовалутите и мобилните игри, предлагащи търговия с монети. Разпространението на смартфони в Иран, както и сравнително ниската цена на мобилните услуги в сравнение с други страни, правят достъпа до приложения като Hamster Kombat изключително лесен и примамващ. Достъпът до приложението се осъществява чрез приложението за съобщения Telegram, което напоследък е доста популярно в Иран въпреки усилията на властите, които се опитват да блокират достъпа до него. То функционира като игра, в която потребителите многократно трябва да кликнат върху даден обект или изпълняват повтарящи се задачи, за да печелят точки. Използвайки въпросното приложение, потребителите смятат, че могат да получат достъп до предполагаема криптовалута, свързана с играта, която все още не се търгува публично.

Междувременно, докато тече предизборната кампания в Иран, кандидатите за президент използват активно Instagram, X и Telegram – все услуги, които дълго време бяха забранени в страната, което предизвика мащабни общонационални протести.

Министерство на земеделието с нова схема: Земеделците ще получат по 104,56 лева на хектар

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments