Взимат ли се правилните решения от ТЕЛК-Пловдив за хора с трайни увреждания? Разказ от първо лице

1
2046
ТЕЛК. Снимка: архив
ТЕЛК. Снимка: архив

Голяма част от хората с трайни увреждания ще получават пожизнени решения от Териториално-експертната лекарска комисия /ТЕЛК/. Това гласи заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. С тези промени в Наредбата за медицинска експертиза, хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания, няма да се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки 3 години, а ще получават пожизнено процент намалена работоспособност.

От години хиляди пациенти с увреждания с генетични заболявания, които с течение на времето няма как да се излекуват, се явяват на Комисия на всеки три години. Задачата на ТЕЛК е да установят загубената работоспособност на пациента, като я определят с процент. Той от своя страна зависи от комплектността на заболяването и се определя по специална наредба.

Васил Притропов е с 91% увреждане на двете тазобедрени стави, деформация на дясно и ляво стъпало, хипертонично сърце. Той се придвижва с инвалидна количка и бастун. Мъжът работи като оператор-център обслужвания към ВИК-Пловдив. Работата, която изпълнява, е подходяща за неговото здравословно състояние.

Васил се свърза с Искра.бг с притеснението си, че при подадени документи за получаване на чужда помощ, той не я получава. 50-годишният мъж е от пловдивското село Брестник. Той споделя, че е с трайни увреждания по рождение. Васил коментира:

В момента се отпускат средства за рампа, с която да мога да се изкачвам по стълбите, защото живеем на втория етаж от къща. Причината да искам тази рампа е, че вече ми е трудно да се качвам по стълбите, коленете много ме болят, защото имам проблем с долните крайници. Аз съм трайна луксация на тазобедрените стави, имам операция още като дете на едното стъпало, нося ортопедични обувки. Най-лошото, което е, че този д-р Янчо Лечев от Пловдив, който е директор на пловдивския ТЕЛК, ми каза най-нагло, че трябва да напусна работа, за да ми даде I група с чужда помощ.“

Васил беше възмутен от арогантното държание на лекаря. Той твърди, че д-р Лечев му е отказал да му предостави чужда помощ, защото работи. Мъжът уточни, че му трябва това решение, тъй като това е едно от условията да получи средствата за рампата. Притропов обясни:

„През годините се нагледах как на циганите се отпускат 100%-ви решения с право на чужда помощ, а насреща виждаш хора, които нищо им няма. На циганите дават, а на българите, които имат нужда, не дават. Нека си говорим истината.

Притропов разясни, че е направил за получаването на чужда помощ, допълнителни изследвания – рентгенови снимки и консултация с ортопед. По неговите думи след като е подготвил необходимата документация, той я изпратил и след седмица е получил новото решение от ТЕЛК, в което нищо не е написано за коленете. Той твърди, че са преписали отново старото решение и изобщо не са разгледали новите документи. Васил обясни, че го е обжалвал в НЕЛК-София, откъдето са отменили пловдивското телково решение и допълни:

НЕЛК-София са им го върнали, за да си го оправят и да си опишат проблема с колената. По принцип като има някакви нередности, някакви несъответствия между документите от ТЕЛК, НЕЛК им го връща, за да го отстранят. Отново ще се разглежда от д-р Лечев.

По този повод от редакцията Искра.бг се свързахме с директора на ТЕЛК-Пловдив д-р Янчо Лечев. Той разясни:

Да, Васил Притропов е подал документи при нас, той обжалва в НЕЛК. Решението се върна за ново разглеждане. Ние ПРЕМЕНЯМЕ дали той има право за чужда помощ. При първото решение са преценили, че няма нужда от чужда помощ, но от НЕЛК-София ни го връщат да го разглеждаме пак. Не мога да кажа, дали ще получи чужда помощ, защото всичко зависи от документите, които са му изискани допълнително. На датата, която ни е определена, ще ги разгледаме и ще вземем ново решение.

От Искра.бг решихме да потърсим и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Пловдив, свързахме се с д-р Слаева. Тя коментира:

При 91% и нагоре по наредба може да се отпусне чужда помощ, но това е по преценка на ТЕЛК. Няма значение дали работи. Преценя се в зависимост от документите, от методиката на точките, от които се определят процентите. Една наредба и методика, по която работят ТЕЛК. В зависимост от това се пише – колко процента с или без чужда помощ, но това е оценка на ТЕЛК. При обжалване в НЕЛК, оттам могат да се открият някои неща, които ТЕЛК да са пропуснали и да са в полза на пациента. НЕЛК разглеждат много детайлно документацията – или ще го отмени и върне за допълнителни документи, или ще издаде ново.

Екипът на Искра.бг продължа да следи казуса с Васил Притропов.

Очакваме вашите снимки и сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Илиян Славчев
Илиян Славчев
21 дни по-рано

Най некомпетентните лекари работят в ТЕЛК и НЕЛК! За Очните лекари просто всичките 1000 в България са лекари Знахари! Просто не са чували що е то Оптична система на зрителния орган! И с какви методики се изследват нейния статус и функционален дефицит! Поради което всички увредени зрителни органи се оценяват като съвсем нормални едни които виждат едно единствено изображение! Вместо като увредени които виждат 5-10-15-20-30-40 и повече сложно преплитащи се изображения при което не можеш да познаеш какво трябва да видиш! И в ЕР на телк не се отразява никакъв функционален дефицит! Това е Завоевание на Българската Офталмология начело с… Прочети още »