Второ увеличение на средствата за стипендии в мандат 2020-2022 година на НПСС

0
20
УНСС
Среща. Снимка: НПСС

Второ увеличение на средствата за студентски стипендии в държавните висши училища ще бъде реализирано в мандата на настоящото ръководство на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ в Република България.

За втори път държавата ще отпусне допълнителни средства за увеличение на минималните прагове за студентски стипендии по реда на ПМС № 90/2000 година. Увеличението е в резултат на последователно  водената политика на ръководството на НПСС с председател Даниел Парушев.

Напомняме, че миналата година отново по настояване на НПСС и Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ бяха отпуснати допълнителни целеви средства за студентски стипендии, а максималната стипендия за отличен успех стана от 150 на 180 лева. Тази година с предвидените средства в размер на 11,2% ще бъде повишена субсидията на висшите училища за издръжка на обучението.

От 1 октомври с 10% ще се повишат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се използват 1,4 млн. лева от актуализацията на бюджета. Таванът на стипендии за отличниците пък ще скочи от 180 лева на 200 лева на студент, а минималната стипендия от 70 на 85 лева. Стипендиите за докторантите скачат от 500 на 550 лева с тенденция те да бъдат отново увеличени през 2022 година.

Двукратното повишаване на средствата е резултат от активния диалог между НПСС, Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, Съвета на ректорите на висшите училища и Министерството на образованието и науката. Това е и една от целите, заложени в програмата за социална отговорност на настоящото  ръководство на Националното представителство на студентските съвети – през мандат 2020-2022 година да бъдат подобрени взаимодействията със синдикатите и представителството на ректорите на висшите училища.

Припомняме, че с 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на тази година ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на извънредна епидемична обстановка, реши правителството. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, приета от 46-ото Народно събрание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, определен от Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Съгласно решението на ректорите, съгласувано с национално представителните синдикати и Националното представителство на студентските съвети, с 11,5% ще бъде повишена субсидията на университетите за издръжка на обучението. За целта ще са необходими 13,6 млн. лв. Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите служители във висшите училища за последните три месеца от 2021 г. Целта е да се гарантира по-високо качество на обучението от дистанция в условията на пандемия.

НПСС изразява задоволството си от постигнатите резултати в последните две години, намирайки за изключително важен подхода за взаимно сътрудничество и стратегическо партньорство със синдикатите и Съвета на ректорите на висшите училища в Република България и Министерство на образоването и науката.

От организацията коментираха, че ще продължат политиката си за сътрудничество с МОН, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и Сдружението на ректорите, за да може през 2022 година да бъде заложено отново процентово увеличение на средствата за издръжка и стипендии в сферата на висшето образование.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments